Χάνει οριστικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ η «Τοξότης»

Χάνει οριστικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ η «Τοξότης»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από μερικούς μήνες η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσιζε να κατακυρώσει νέες εργολαβίες σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα, ουδείς στον κατασκευαστικό κλάδο πίστευε ότι θα ήταν σε θέση να τις φέρει εις πέρας, καθώς ήταν ήδη γνωστά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, απόρροια της διακοπής παροχής νέων πιστώσεων από την Τράπεζα Αττικής, αλλά και των υπερβολικών εκπτώσεων που έδινε στους διαγωνισμούς που συμμετείχε. Πλέον όμως, η σταδιακή αποχώρηση της «Τοξότης» από τα έργα της ΔΕΗ φαίνεται πως είναι οριστική, καθώς το ΣτΕ απέρριψε πριν από λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου, την αίτηση αναστολής (ασφαλιστικά μέτρα) που είχε καταθέσει η εταιρεία κατά της έκπτωσής της από τα εν λόγω έργα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2015 η «Τοξότης» ανέλαβε 11 εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ (έργα ΔΕΗ), προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ και συνολικού συμβατικού τιμήματος 103,4 εκατ. ευρώ, μετά τις εκπτώσεις πλησίον του 50% που προσέφερε η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Αντίστοιχα, φέτος, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των έργων του ΔΕΔΔΗΕ (55 εργολαβίες), ο όμιλος εξασφάλισε άλλες πέντε εργολαβίες (δύο μέσω της «Τοξότης» και τρεις μέσω της Ομάδας Κατασκευών), συνολικής αξίας (μετά τις εκπτώσεις) 30 εκατ. ευρώ, περιέργως πώς, καθώς ήδη τα προβλήματα στις προηγούμενες εργολαβίες ήταν τεράστια. Σημειωτέον ότι τα προηγούμενα 10 χρόνια η εταιρεία είχε εκτελέσει έργα συνολικής αξίας 165 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ. Τον Δεκέμβριο του 2015 ξεκίνησαν οι πρώτες απεργίες εργαζομένων στα εργοτάξια της «Τοξότης», οι οποίοι είχαν παραμείνει απλήρωτοι επί σειρά μηνών.

Οπως κατέθεσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις 55 εργολαβίες στα δίκτυα της ΔΕΗ την επόμενη τριετία ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Θ. Μισδανίτης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη συνέχιση της συνεργασίας με εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα παρά το βεβαρημένο ιστορικό από τις προηγούμενες εργολαβίες, ανέφερε ότι «για τον “Τοξότη” δεν υπήρχε ελλιπής φάκελος καθώς είχε όλα τα τυπικά δικαιολογητικά. Οταν ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές πριν από ενάμιση χρόνο, δεν είχε κηρυχθεί έκπτωτος. Οταν έπαψε να αποδίδει ως εργολάβος, εμείς προχωρήσαμε σε έκπτωσή του από το σύνολο των περιοχών της χώρας, κι αυτό οδήγησε στον αποκλεισμό του, παρότι είχε δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση και είχε τα τυπικά».

Αυτό που δεν ανέφερε όμως ο κ. Μισδανίτης είναι οι ισχυρές επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει η επιτροπή του σχετικού διαγωνισμού. Στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, η επιτροπή απευθύνθηκε στην «Τοξότης» προκειμένου να ζητήσει εγγυήσεις για την καλή εκτέλεση των δύο νέων εργολαβιών ύψους 11 εκατ. ευρώ. Στα πρακτικά –που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ»– η επιτροπή του διαγωνισμού επισημαίνει ότι στο προηγούμενο πακέτο έργων που ανέλαβε ο όμιλος το 2015, «κατά τη διάρκεια του συνόλου των εργολαβιών αυτών, παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες και προβλήματα στην εκτέλεσή τους, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα».

Παρ’ όλα αυτά και παρότι οι εξηγήσεις που έδωσε στην επιτροπή του διαγωνισμού η εταιρεία απορρίφθηκαν «ως αναληθείς και στερούμενες κάθε ερείσματος», εντούτοις η «Τοξότης» κατόρθωσε να ανακηρυχθεί προσωρινή ανάδοχος. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, η επιτροπή του διαγωνισμού ανέφερε ότι συνεκτίμησε την πρότερη εμπειρία της «Τοξότης» σε έργα δικτύων διανομής, τον υψηλό κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας και τον μικρό προϋπολογισμό των εν λόγω έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή