Αδικαιολόγητη η απεργία της ΠΝΟ, λέει ο Σύνδεσμος Επιβατηγού Ναυτιλίας

Αδικαιολόγητη η απεργία της ΠΝΟ, λέει ο Σύνδεσμος Επιβατηγού Ναυτιλίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκπληξή του για την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) να πραγματοποιήσει τελικά την πανελλαδική απεργία στις 3 Σεπτεμβρίου εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), χαρακτηρίζοντάς την αδικαιολόγητη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχάλης Σακέλλης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της ΠΝΟ με σκοπό να ενημερώσει την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ που συνεδρίαζε για τις νέες προτάσεις του ΣΕΕΝ, ωστόσο, όπως αναφέρει, «δυστυχώς και περιέργως» δεν του επετράπη να μεταφέρει στους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων την πρόταση υπογραφής ΣΣΕ για το 2018 και το 2019 με αύξηση μισθών των ναυτικών.

Την Τρίτη στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συνδέσμου με εκπροσώπους της ΠΝΟ, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου, ανωτέρων αξιωματικών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Ανταλλάχθηκαν απόψεις για την υπογραφή των ΣΣΕ, με σκοπό τη ματαίωση της εξαγγελθείσας απεργίας την 3/9, προκειμένου, σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, «να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και παρά τις δυσκολίες που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου επανήλθαν με νέα βελτιωμένη πρόταση, την οποία οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ δεν ήθελαν να συζητήσουν και αποχώρησαν από τη συνάντηση».

Ο ΣΕΕΝ εκφράζει την απορία για τη στάση της ΠΝΟ και για την απόφαση πραγματοποίησης της απεργίας, «παρά τα προβλήματα που αυτή θα δημιουργήσει στο ταξιδιωτικό κοινό και παρά τις προσπάθειες του συνδέσμου μας για την εξεύρεση κοινού τόπου με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ, οι οποίοι αρνήθηκαν μάλιστα έστω και να ακούσουν τις προτάσεις μας».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι προτάσεις του περί μισθολογικών αυξήσεων «αποτελούσαν μοναδική ίσως εξαίρεση στο σύνολο των ΣΣΕ στη χώρα μας, λαμβανομένου υπόψη ότι οι ΣΣΕ των λοιπών κλάδων προβλέπουν στην καλύτερη περίπτωση μηδενικές αυξήσεις».

Οπως υποστηρίζει, «παρά το γεγονός ότι από τα 14 αιτήματα της ΠΝΟ μόνο τα δύο αφορούν τα ακτοπλοϊκά πλοία, η απεργία περιορίζεται μόνο σε αυτά, ενώ άλλα, όπως π.χ. τα ημερόπλοια κ.λπ., θα εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους». Ο ΣΕΕΝ καλεί τους ναυτεργάτες να επανεξετάσουν τη θέση τους, ακυρώνοντας τη σημερινή απόφασή τους και να συμφωνήσουν στην υπογραφή ΣΣΕ κατά τις προτάσεις του, «οι οποίες όχι μόνο κατοχυρώνουν τα δικαιώματα, αλλά και βελτιώνουν τις αποδοχές των ναυτικών μας, σε αντίθεση με τους λοιπούς εργαζομένους στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή