Υστατο χαίρε για τον Γρηγόρη Σκαλκέα, τον αγαπητό «κ. Καθηγητή»

Υστατο χαίρε για τον Γρηγόρη Σκαλκέα, τον αγαπητό «κ. Καθηγητή»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς στον Αγιο Διονύσιο στη Σκουφά για το ύστατο χαίρε στον Γρηγόρη Σκαλκέα. Ομως ο ναός απεδείχθη μικρός για να χωρέσει όλους αυτούς που ήθελαν να εκφράσουν την αγάπη, την ευγνωμοσύνη, τις ευχαριστίες προς μια προσωπικότητα συνυφασμένη με την ψυχική γενναιοδωρία και την ακεραιότητα. Σε όλα του τα αξιώματα, ο «κ. Καθηγητής» διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στο εθνικό συμφέρον και την έγνοια για τη νεότερη γενιά, την ανιδιοτέλειά του. Και αυτό αντικατοπτρίστηκε στη χθεσινή εξόδιο ακολουθία, με την ανυπόκριτη συγκίνηση και συμπαράσταση προς την πολυμελή οικογένειά του: τον αδελφό του Στέλιο, τις αδελφές του Μαρία και Εφη (η οποία δεν ξεκόλλησε από το πλευρό του το τελευταίο δύσκολο χρονικό διάστημα), τα ανίψια του, ανάμεσα στα οποία ο τελευταίος του θεράπων Αχιλλέας Χατζηιωάννου.

Υστατο χαίρε για τον Γρηγόρη Σκαλκέα, τον αγαπητό «κ. Καθηγητή»-1

Συγκινητικός λόγος από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αντ. Κουνάδη.

Παρευρέθη σχεδόν σύσσωμη η Ακαδημία Αθηνών, υπό τον πρόεδρο Αντώνη Κουνάδη, τον αντιπρόεδρο Στέφανο Ημελλο και τον γενικό γραμματέα Βασίλειο Πετράκο. Μέλη της ηγεσίας του ΕΚΠΑ και βέβαια της Ιατρικής Σχολής έδωσαν βροντερό «παρών» μαζί με τους εκατοντάδες γιατρούς που είχαν μαθητεύσει κοντά στον Σκαλκέα.

Υστατο χαίρε για τον Γρηγόρη Σκαλκέα, τον αγαπητό «κ. Καθηγητή»-2

Ξεχωριστή η φιλία Λουκά Παπαδήμου – Γρηγόρη Σκαλκέα.

Πλάι τους δεκάδες νέοι ερευνητές από το Ιατροβιολογικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών. Τετρακόσια πενήντα λαμπρά μυαλά εργάζονται και προοδεύουν σε αυτόν τον εκπληκτικό θεσμό, η δημιουργία και εξέλιξη του οποίου πιστώνεται στον πεισματάρη και ακατάβλητο Σκαλκέα. Ηταν εκείνος που κατάφερε να εξασφαλίσει χρήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το Κέντρο, που όλοι θαυμάζουμε σήμερα. Ευτυχώς πρόλαβε να δει την πρόσφατη επέκτασή του.

Υστατο χαίρε για τον Γρηγόρη Σκαλκέα, τον αγαπητό «κ. Καθηγητή»-3

Αριστερά, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος φτάνει στην εκκλησία.

Παρευρέθησαν μέλη του πολιτικού κόσμου –από όλα τα κόμματα–, παράγοντες της επιχειρηματικής και ναυτιλιακής ζωής, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, Μανιάτες που έκαναν όλο το ταξίδι για να τον αποχαιρετίσουν, όπως επεσήμανε και ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος που ετέλεσε την εξόδιο ακολουθία.

Υστατο χαίρε για τον Γρηγόρη Σκαλκέα, τον αγαπητό «κ. Καθηγητή»-4

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Στην πρώτη σειρά και ο Λουκάς Παπαδήμος, με τον οποίον ο εκλιπών είχε ξεχωριστή φιλία. Ενα περιστατικό από τα στερνά το αποδεικνύει: ενώ ο Σκαλκέας ήταν σχεδόν σε βυθιότητα τον τελευταίο καιρό στο Αρεταίειο με λίγες εκλάμψεις, μόλις άκουσε τη φωνή του Παπαδήμου στο τηλέφωνο συνήλθε. Του μίλησε σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Επικηδείους λόγους εξεφώνησε ο Αντώνης Κουνάδης, ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Θάνος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Λιακάκος, ο πρόεδρος της Ενωσης Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Τάκης Σκανδαλάκης, ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Λαϊκού Γρηγόριος Κουράκλης και ο πρόεδρος των ομοτίμων καθηγητών του ΕΚΠΑ Διονύσης Κόκκινος. Η ταφή έγινε σε στενότερο κύκλο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Υστατο χαίρε για τον Γρηγόρη Σκαλκέα, τον αγαπητό «κ. Καθηγητή»-5

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρευρέθη στην εξόδιο ακολουθία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή