Το Χ.Α. στη σκιά των διεθνών αναταράξεων

Το Χ.Α. στη σκιά των διεθνών αναταράξεων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να μείνει αλώβητο από τις αναταραχές που έπληξαν τις αναδυόμενες αγορές λόγω Τουρκίας και Αργεντινής, ενώ αρνητικά λειτούργησαν για την αγορά και οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα μετά και το sell-off που σημειώθηκε στην Ιταλία αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της ευρωπεριφέρειας. Οι πωλητές έστρεψαν για μία ακόμη φορά τα βέλη τους στις τράπεζες, για τις οποίες ξεκίνησε χθες ο χορός της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, παρά την αναβάθμιση της σύστασης της HSBC για το σύνολο του κλάδου σε «αγορά», ωστόσο η συναλλακτική δραστηριότητα βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει διάθεση έντονων ρευστοποιήσεων, έστω και αν το διεθνές κλίμα παραμένει risk-off.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,44%, στις 739,70 μονάδες. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,48%, στο -1,51% έκλεισε ο Mid Cap, ενώ με απώλειες 1,64% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,59 εκατ. ευρώ.

Η αυριανή συνεδρίαση είναι η τελευταία του μήνα αλλά και ενός δύσκολου καλοκαιριού που ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο, το οποίο αναμένεται να είναι επίσης δύσκολο, αφού το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει «τεταμένο». Οι αναλυτές τονίζουν ότι οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να είναι επιφυλακτικοί. Οπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, βγαίνοντας αισίως από τον Αύγουστο, η αγορά εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής, με σχετικά χαμηλούς όγκους. Περιμένει τις δηλώσεις από το EWG, που θα δείξουν τις προθέσεις των δανειστών, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα δείξουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων μέτρων και τυχόν αποκλίσεις από αυτά, την αναδιάρθρωση στάθμισης των Διεθνών Δεικτών MSCI, που θα καθορίσουν και τις τυχόν αλλαγές στις εισροές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και τις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, για να επανακαθορίσουν τις αποτιμήσεις τους και τις προοπτικές τους έως τα τέλη του έτους. Παρότι μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο, η θερινή ραστώνη συνεχίζεται και οι διεθνείς επενδυτές, προς το παρόν, απέχουν. Ο απαραίτητος καταλύτης (πολιτικός ή οικονομικός) που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σημαντική αύξηση όγκων, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή