Στα χέρια των τραπεζών περνάει το 55% της Turk Telekom

Στα χέρια των τραπεζών περνάει το 55% της Turk Telekom

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε χθες τη μεταβίβαση του 55% των μετοχών της Turk Telecom σε «όχημα ειδικού σκοπού» (SPV), στο οποίο μέτοχοι είναι οι τράπεζες που είχαν χορηγήσει δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών OTAS. Η OTAS, θυγατρική της Oger Telecom, είχε χρησιμοποιήσει το 2013 το δάνειο για να αγοράσει το 55% των μετοχών της Turk Telecom, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας. Η απόφαση του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου και ήταν αναμενόμενη. Οι τουρκικές τράπεζες Akbank, Garanti και Is Bank θα αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο της Turk Telecom ανάλογα με το ύψος του δανείου που είχαν χορηγήσει στην OTAS.

H Akbank είχε δανείσει 1,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, η Garanti 1 δισ. δολάρια και η Is Bank 500 εκατ. δολάρια.

Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η γερμανική Deutsche Bank ήταν μεταξύ των συνολικά 29 τραπεζών που είχαν χορηγήσει το δάνειο το 2013. H OTAS είχε σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειο από τον Σεπτέμβριο του 2016, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία της Τουρκίας και έκτοτε διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της εταιρείας. Το τουρκικό Δημόσιο κατέχει το 30% των μετοχών της Turk Telecom, ενώ η Saudi Telecom κατέχει το 35% της Oger Telecom και είχε δηλώσει ότι συμφωνεί με την απόκτηση του 55% από τις πιστώτριες τράπεζες.

Ηδη από το 2016 η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος είχε δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση του δανείου 4,5 δισ. δολαρίων που είχε πάρει η OTAS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή