Απαγόρευση καφέ και ενεργειακών ποτών σε σχολεία

Απαγόρευση καφέ και ενεργειακών ποτών σε σχολεία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Nότια Κορέα πρόκειται να απαγορεύσει την πώληση καφέ στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να προωθήσει πιο υγιεινές επιλογές για τους μαθητές και τους καθηγητές. Ολα τα μηχανήματα πώλησης αλλά και τα περίπτερα εδεσμάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμια και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα σταματήσουν να πωλούν προϊόντα καφέ από τις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Τροφίμων και Ασφάλειας Φαρμάκων. «Η αναθεώρηση στοχεύει στο να δημιουργήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες στα παιδιά και τους εφήβους», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Korea Times. «Θα καταστήσουμε σαφές ότι ο καφές θα απαγορευθεί στα σχολεία».

Η απαγόρευση του καφέ στα σχολεία είναι μέρος ευρύτερης εκστρατείας από αξιωματούχους να αποθαρρύνουν την κατανάλωση φαγητών και ποτών που είναι πλούσια σε θερμίδες ή καφεΐνη και ακολουθεί δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία κάποιοι μαθητές υπέφεραν από ταχυπαλμίες μετά την κατανάλωση καφέ. Οι Αρχές ανέφεραν ζαλάδες, αύξηση των καρδιακών παλμών, διαταραχές ύπνου και νευρικότητα ως συμπτώματα που παρουσίασαν οι μαθητές. Πολλοί μαθητές καταναλώνουν καφέ ή ενεργειακά ποτά, προκειμένου να παραμείνουν ξύπνιοι και σε εγρήγορση προσπαθώντας να επιβιώσουν στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα της Νότιας Κορέας.

Οι Νοτιοκορεάτες καταναλώνουν κατά μέσον όρο 181 φλιτζάνια καφέ τον χρόνο, τους περισσότερους στην Ασία, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Εuromonitor.

Σε μια άλλη εξέλιξη, την ίδια στιγμή, το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την πώληση «ενεργειακών ποτών» στα παιδιά στην Αγγλία. Η Βρετανία μπορεί να απαγορεύσει την πώληση στα παιδιά αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη στην Αγγλία, ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Τα ονομαζόμενα «ενεργειακά ποτά» έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και καφεΐνη και συνδέονται συχνά με την παχυσαρκία, όπως και με σειρά άλλων θεμάτων υγείας. «Επειδή χιλιάδες νέοι καταναλώνουν τακτικά ενεργειακά ποτά, συχνά γιατί πωλούνται φθηνότερα από τα άλλα αναψυκτικά, θα έχουμε διαβουλεύσεις για την απαγόρευση της πώλησης των ενεργειακών ποτών στα παιδιά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η κατανάλωση αυτών των ποτών από τους εφήβους στη Βρετανία είναι κατά 50% μεγαλύτερη από αυτήν των συνομηλίκων τους στην Ευρώπη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαβούλευση αυτή για να ακουστούν οι απόψεις που υπάρχουν πάνω στο ζήτημα αυτό, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα αφορούν τις ηλικίες στις οποίες θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό. Η πολιτική αυτή θα ακολουθηθεί μόνον στην Αγγλία, ενώ η Σκωτία, η Ουαλλία και η Βόρεια Ιρλανδία είναι ελεύθερες να ορίσουν τις δικές τους πολιτικές για το θέμα αυτό. Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί για τα ποτά που περιέχουν 150 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ή περισσότερο ανά λίτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή