Οι νεκροί στο Μάτι έφτασαν τους 98

Οι νεκροί στο Μάτι έφτασαν τους 98

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους 98 έφτασαν οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά σε Νέο Βουτζά και Μάτι, καθώς χθες κατέληξε 83χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο ΚΑΤ με σοβαρά εγκαύματα. Είκοσι τέσσερις ενήλικες νοσηλεύονται ακόμα, εκ των οποίων πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (οι τρεις παραμένουν διασωληνωμένοι).

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, όπως με την απειλή του καρκινογόνου αμιάντου. Χθες, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Μάτι» κατήγγειλε πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση τόσο στην ενημέρωση των κατοίκων, όσο και στην ασφαλή συλλογή των αμιαντούχων υλικών. Οπως καταγγέλλει ο σύλλογος, με βάση τις αυτοψίες που έχουν διεξαγάγει οι εξειδικευμένες εταιρείες «στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (από οδό Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5.000 τ.μ. ελενίτ σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Ειδικά στην περιοχή της Ζούγκλας (περιοχή που συνορεύει με Κόκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Απ’ αυτά, τα 3.000 τ.μ. ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα»! Μάλιστα, σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, αρκετή ποσότητα έχει ήδη κοπεί, σκουπιστεί και απορριφθεί σε κάδους με μπάζα. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος μιλάει για μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ενώ «η εκτίμηση για τον χρόνο ολοκλήρωσης υπολογίζεται σε τρεις μήνες».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πολλοί πυρόπληκτοι θα μπουν σε νέα ταλαιπωρία καθώς λαμβάνουν ειδοποιητήρια για καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα καμένα ακίνητα. Παρότι υπάρχει κυβερνητική απόφαση για απαλλαγή των οικοδομών που κάηκαν, υπάρχουν καταγγελίες από πυροπαθείς πως χρεώθηκαν με ΕΝΦΙΑ. Από την κυβέρνηση σημειώνεται πως υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση του συστήματος. Το πρόβλημα είναι όμως πως ζητείται τώρα από τους πυρόπληκτους να καταθέσουν στη ΔΟΥ αίτηση απαλλαγής, μαζί με τα αναγκαία έγγραφα.

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν μέτρα ενίσχυσης των οικογενειών των πυροπαθών. Συγκεκριμένα, θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε τμήμα ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού μετεγγραφομένων όλοι οι φοιτητές, μόνιμοι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών. Επίσης, θα επεκταθεί η ήδη εκδοθείσα υπουργική απόφαση, που αφορά στην ενίσχυση τέκνων οικογενειών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2019. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα σχολεία της περιοχής θα ενισχυθούν με έκτακτο προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, καθώς και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή