«Ρίχτε το, δεν θέλω τίποτα»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το δεύτερο αυθαίρετο σπίτι που είχε επιλέξει να κατεδαφίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Χτισμένο στην Αγριλέζα, στον πυρήνα του εθνικού δρυμού Λαυρεωτικής, το κτίριο είχε κριθεί κατεδαφιστέο από το 2003. Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι υπηρεσίες επικοινώνησαν με τον ιδιοκτήτη προκειμένου να τον ειδοποιήσουν για την ημερομηνία κατεδάφισης και να βεβαιωθούν ότι δεν είχε αφήσει τίποτα στο σπίτι. Ο ιδιοκτήτης έχει μετακομίσει εδώ και μερικά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Μιας και η απόσταση είναι μεγάλη, ζήτησε μια μικρή πίστωση χρόνου –μιας επιπλέον εβδομάδας– προκειμένου να απομακρύνει τα έπιπλα και κάποια άλλα αντικείμενα που είχε αφήσει πίσω όταν μετακόμισε. Οι υπηρεσίες απάντησαν θετικά. Επειδή, όμως, στο παρελθόν κάποιοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είχαν εκμεταλλευθεί ανάλογες παρατάσεις για να… οχυρώσουν το αυθαίρετό τους, η μπουλντόζα πήγε χθες κανονικά στο σημείο (δηλαδή την προγραμματισμένη ημέρα), προκειμένου να ξεκινήσει με τις περιφράξεις.

Φθάνοντας στο σημείο, οι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρατήρησαν κάτι παράξενο. Ενώ η κεντρική πόρτα του σπιτιού ήταν κλειστή, μια πλαϊνή είσοδος ήταν ορθάνοιχτη. Με δεδομένο ότι ο ιδιοκτήτης δεν είχε ειδοποιήσει τις υπηρεσίες ότι εκκένωσε το σπίτι, δόθηκε εντολή στο συνεργείο να μην προχωρήσει και οι υπάλληλοι ανέμεναν την έλευση αστυνομίας και εισαγγελέα (που πάντα συνοδεύουν τις κατεδαφίσεις). Οταν, λοιπόν, ήρθε η αστυνομία, επιβεβαίωσε την υποψία τους: όχι απλώς είχε γίνει διάρρηξη στο αυθαίρετο, αλλά… οι ληστές είχαν «σηκώσει» τα πάντα. Το σπίτι ήταν εντελώς άδειο. Οι υπάλληλοι περιμάζεψαν τα λιγοστά αντικείμενα που είχαν μείνει εδώ και εκεί και επικοινώνησαν με τον ιδιοκτήτη για να του ανακοινώσουν τα δυσάρεστα νέα. «Δεν θέλω να φυλάξετε τίποτα. Ρίχτε το», είπε εκείνος.

Η δεύτερη κατεδάφιση

Η χθεσινή κατεδάφιση στην Αγριλέζα ήταν η δεύτερη που πραγματοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, μετά την επέκταση των δύο εργολαβιών που είχε πέρυσι αναθέσει με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στη Σαρωνίδα (βλ. «Κ» 26/8/2018) και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα ένα κτίσμα στον Μαραθώνα. Με αφορμή την κατεδάφιση, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε χθες αναλυτική ανακοίνωση με δήλωση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη: «Χθες, ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος των κατεδαφίσεων που περιλαμβάνει 22 παραδοτέα (sic) κτίσματα στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου, στην περιοχή Αγριλέζα και στην περιοχή Μαραθώνα – Διονύσου. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις μέσω διαδοχικών νέων προκηρύξεων διαγωνισμών». Μόνο που στις 300 λέξεις της ανακοίνωσης έλειπε… μια λεπτομέρεια: ότι την κατεδάφιση πραγματοποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον πρώτο γύρο «δικών του» κατεδαφίσεων, που εστιάζεται στο παραλιακό μέτωπο (από το 35ο έως το 70ό χλμ. της λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου). Οι υπηρεσίες ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση των εταιρειών που εκλήθησαν να δώσουν προσφορά (το έργο θα γίνει με απευθείας ανάθεση) και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα υπογραφεί η σύμβαση και ο εργολάβος θα αναλάβει δράση τον Σεπτέμβριο. Θα κατεδαφιστούν αυθαίρετα στον αιγιαλό, κυρίως παράνομες εγκαταστάσεις χώρων εστίασης. Ηδη έχουν ελεγχθεί με αυτοψίες από κλιμάκια του υπουργείου (και άρα οριστικοποιηθεί) τα πρώτα 16 αυθαίρετα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή