Θέμα πυρασφάλειας στον Αρδηττό

Θέμα πυρασφάλειας στον Αρδηττό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα πυρασφάλειας θέτουν κάτοικοι της περιοχής του Μετς σχετικά με τη λειτουργία της 6ης Λαϊκής Αγοράς του Δήμου Αθηναίων στην οδό Αρχιμήδους. Οι συγκεκριμένοι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι τις ώρες λειτουργίας της αγοράς, κάθε Παρασκευή μεταξύ 4 το πρωί και 4 το απόγευμα, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πρόσβασης της Πυροσβεστικής στον πευκόφυτο λόφο του Αρδηττού, κατά μήκους του οποίου –και της μάντρας του Παναθηναϊκού Σταδίου– στήνονται οι πάγκοι των πωλητών. Επικαλούνται, μάλιστα, αυτοψία που έλαβε χώρα στην Αρχιμήδους από τον πυραγό της περιοχής προ τριετίας (23/11/2015). Στη σχετική αναφορά, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής σημειώνει: «Επί της οδού Αρχιμήδους υπάρχει η μόνη είσοδος οχημάτων προς τον λόφο Αρδηττού». Η αναφορά καταλήγει ότι «ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, εφόσον πραγματοποιείται λαϊκή αγορά, είναι αδύνατη η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων». Για τους λόγους αυτούς (και άλλους που σχετίζονται με την εγγύτητα σε αρχαιολογικό χώρο), η συγκεκριμένη ομάδα κατοίκων –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– αιτείται την απομάκρυνση της αγοράς από την Αρχιμήδους κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο. Στις 31 Ιουλίου μάλιστα, συζητήθηκε ενώπιον του 15ου Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών προσφυγή τους κατά παλαιότερης απόφασης του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που επικύρωνε απόφαση της Περιφέρειας για επιστροφή της συγκεκριμένης αγοράς στην Αρχιμήδους.

To ζήτημα της χωροθέτησης της 6ης Λαϊκής Αγοράς έχει αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιας αντιδικίας. Εως τους Ολυμπιακούς Αγώνες λειτουργούσε στην οδό Αρχιμήδους. Το 2004 μετακινήθηκε στην οδό Κρησίλα, όπου παρέμεινε έως το 2014. Τη χρονιά εκείνη, κάτοικοι της οδού Κρησίλα ζήτησαν να απομακρυνθεί από εκεί, δίνοντας το έναυσμα για πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ κατοίκων, δήμου και Περιφέρειας. Τελικά, συμφωνήθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες η αγορά να επιστρέψει στην οδό Αρχιμήδους και το θερινό εξάμηνο να μετακινηθεί στον οδό Πύρρου. Και αυτή η λύση, ωστόσο, αποδείχθηκε προσωρινή: τον Οκτώβριο του 2015, σε συνεδρίαση της 2ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση προς τη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής για λειτουργίας της 6ης Λαϊκής Αγοράς όλο τον χρόνο στην Αρχιμήδους. Η εισήγηση αυτή έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όπως τροποποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο (ν. 4497), την απόφαση για τη μετακίνηση μιας λαϊκής αγοράς τη λαμβάνει η διεύθυνση Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας. Οπως αναφέρουν πηγές της Περιφέρειας, δεν είναι νομικά απαραίτητη η γνωμοδότηση του αρμόδιου δημοτικού διαμερίσματος, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει, ώστε να γνωρίζει η Περιφέρεια ότι οι αποφάσεις δεν αντίκεινται στις επιθυμίες των κατοίκων της κάθε περιοχής. Επί του παρόντος, σημειώνουν, δεν έχουν ενώπιόν τους κάποιο αίτημα για μετακίνηση της 6ης Λαϊκής Αγοράς από τη θέση όπου λειτουργεί σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή