Ατζέντα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: © VG Bild-Kunst

// ΕΣΣΕΝ //

ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΧΡΩΜΑ [ΕΩΣ 07/10/2018]

«Όταν ζωγραφίζω, με απασχολεί κυρίως το χρώμα», έλεγε ο Josef Albers (1888-1976). Τριάντα δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, η ρετροσπεκτίβα «Josef Albers. Interaction» συγκέντρωσε και παρουσιάζει 170 έργα του Γερμανού καλλιτέχνη (ζωγραφικά, έργα από γυαλί, φωτογραφίες, γλυπτά κ.ά.) στη Villa Hügel. Οι αλληλεπιδράσεις των χρωμάτων απασχόλησαν το εικαστικό έργο του, αποτέλεσαν όμως και βασική άσκηση για τους σπουδαστές του στη σχολή του Μπαουχάους στη Γερμανία και αργότερα στις ΗΠΑ, καθώς τους εκπαίδευαν να βλέπουν πώς το χρώμα μεταβάλλεται διαρκώς στο περιβάλλον. Ο ίδιος δημιούργησε στην πορεία της δημιουργικής διαδρομής του περί τους 2.000 πίνακες με τίτλο «Homage to the Square».

villahuegel.de


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: © Daniel Crooks

// ΜΟΝΑΧΟ //

AΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ [ΕΩΣ13/01/2019]

Η ψηφιακή επεξεργασία εικόνων εξελίχθηκε τόσο, που πλέον δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν αυτά που βλέπουμε είναι αλήθεια ή ψέματα. Ωστόσο, οι οπτικές ψευδαισθήσεις υπήρχαν πάντα γύρω μας, ιδιαίτερα στην τέχνη. Είναι πολλά τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και βίντεο που μας υπενθυμίζουν πόσο συχνά οι καλλιτέχνες παραπλανούν τις αισθήσεις μας. Στην έκθεση «Thrill of Deception. From Ancient Art to Virtual Reality» στο Kunsthalle, οι επισκέπτες θα εξερευνήσουν τα έργα νέων δημιουργών αλλά και μεγάλων δασκάλων, ανάμεσα τους οι Cornelis Gijsbrechts, Gerhard Richter και Andy Warhol, που ανέτρεψαν την εικόνα που είχαμε για τον κόσμο.

kunsthalle-muc.de


Ατζέντα-3

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΠ [ΕΩΣ 21/10/2018]

Παρότι αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, ο Michael Jackson είναι από τους καλλιτέχνες που άσκησαν  μεγάλη επιρροή στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Η έκθεση «Michael Jackson: On the Wall» διοργανώθηκε από το London’s National Portrait Gallery, για να συμπέσει με τα 60ά γενέθλιά του και διερευνά πώς και πόσο η ξεχωριστή προσωπικότητά του ενέπνευσε και επέδρασε πάνω σε άλλους μεγάλους δημιουργούς και πεδία της τέχνης (ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο), από τον Αndy Warhol έως τον Kehinde Wiley και τον David LaChapelle.

npg.org.uk


Ατζέντα-4

// ΚΕΑ //

ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ [08/09/2018]

Τρεις χιλιάδες χρόνια μετά την ίδρυσή του, το 2017 το θέατρο της αρχαίας Καρθαίας ζωντάνεψε και πάλι. Φέτος, στο πλαίσιο του θεσμού «Μια γιορτή για την Καρθαία», ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν τη μουσική παράσταση «Με την Καμεράτα στο αρχαίο θέατρο», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Παπαδόπουλου.

kea.gr


Ατζέντα-5

// ΕΛΕΥΣΙΝΑ //

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ [ΕΩΣ 23/09/2018]

Τα 44α Αισχύλεια παρουσιάζουν ένα ποικίλο πρόγραμμα με θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα στις παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί, ξεχωρίζουν ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη (σκηνοθεσία Nikita Milivojevic), ο «Αγαμέμνων» (σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις) και η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου). Στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο ημιμαραθώνιος «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού», με αφετηρία την Αθήνα και σημείο τερματισμού την Ελευσίνα.

aisxylia.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή