Δεκαεπτά νεκροί λόγω επιμόλυνσης από τον ιό Δυτ. Νείλου

Δεκαεπτά νεκροί λόγω επιμόλυνσης από τον ιό Δυτ. Νείλου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά αυξητική είναι η τάση επιμόλυνσης του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε 17 ανέρχονται, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι νεκροί από τον ιό μέχρι το μεσημέρι της 30ής Αυγούστου 2018. Οπως διευκρινίζεται, τα θύματα είναι άτομα άνω των 69 ετών.

Συνολικά, το τρέχον έτος έχουν διαγνωστεί με κρούσματα της λοίμωξης 153 άτομα, εκ των οποίων τα 127 εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, ενώ 26 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Τη δεδομένη στιγμή, νοσηλεύονται συνολικά 30 άτομα, εκ των οποίων 19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και 11 εκτός ΜΕΘ. Επισημαίνεται, δε, ότι από το σύνολο των κρουσμάτων επτά άτομα δεν νοσηλεύτηκαν καθόλου.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η γεωγραφική εξάπλωση του ιού. Η «πρωτιά» στα κρούσματα ανήκει στον Δήμο Μεγαρέων, όπου επιμολύνθηκαν 14 άνθρωποι, και ακολουθεί η Ελευσίνα με εννέα ασθενείς, η Σαλαμίνα με επτά και ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ι. Ρέντη με άλλους επτά. Εκτός Αττικής τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (7), στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου (6) και στον Δήμο Πέλλας (6).

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός έπληξε ανθρώπους σε όλη τη χώρα το χρονικό διάστημα 2010-2014 και το 2017 (Ιούνιος-Οκτώβριος). Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, εθεωρείτο πιθανό και αναμενόμενο ότι ο ιός θα «ξαναχτυπούσε». Αξιοπρόσεκτο, ωστόσο, είναι ότι την περίοδο 2018 καταγράφηκε πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού, ήδη από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και πανελλαδικά. Πολλοί άνθρωποι νόσησαν στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού, Κεντρικού, Βόρειου και Νότιου Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Εβρου, Κορινθίας, Κιλκίς, Σερρών, Ροδόπης και Ρεθύμνου. Αναμένεται, δε, περαιτέρω διερεύνηση το επόμενο διάστημα. Κατά το τρέχον έτος, όμως, λοιμώξεις από τον ιό έχουν εξίσου καταγραφεί στην Ιταλία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στην Κροατία, στη Γαλλία, στο Ισραήλ και στο Κόσοβο.

Τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου είναι η επιδημιολογική επιτήρηση, η έγκαιρη εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, αλλά και η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή