Μία «σκυτάλη» για τον μεγάλο αγώνα

Μία «σκυτάλη» για τον μεγάλο αγώνα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα είναι έτοιμα για τον αυριανό κολυμβητικό γύρο των Σπετσών. Στις 8 το πρωί, στην παραλία του Αγίου Μάμαντα στις Σπέτσες, θα ακουστεί το σφύριγμα της έναρξης και οι πρώτοι κολυμβητές των ομάδων θα βουτήξουν στο νερό. Θα κολυμπήσουν έως μία ώρα προτού δώσουν τη σκυτάλη στον επόμενο αθλητή της ομάδας τους, ο οποίος αντίστοιχα θα συνεχίσει για την επόμενη ώρα προτού παραχωρήσει τη θέση του στον τρίτο κ.ο.κ. Η τελευταία και πιο σημαντική «αλλαγή», όμως, θα γίνει μετά τον τερματισμό. Εκεί, τη «σκυτάλη» θα πάρουν ο Νίκος, η Κατερίνα, ο Απόστολος και ο Μάριος, τέσσερις νέοι Ελληνες αθλητές με μεγάλα όνειρα. Η αυριανή διοργάνωση γίνεται για τη στήριξή τους, ηθική και οικονομική, στο μακρύ ταξίδι της προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Charity4U – Αθλητισμός για Ολους, που ιδρύθηκε με αποκλειστικό στόχο τη στήριξη αθλητών στο κυνήγι του ονείρου της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Ρίο το 2016, όταν οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών διαδέχονταν η μία την άλλη. «Εκείνο τον Αύγουστο, βλέποντας όλα αυτά τα παιδιά και τον αγώνα τους και μαθαίνοντας για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προετοιμασία τους, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποια οργάνωση που να στηρίζει αθλητές», λέει στην «Κ» η κ. Ελλη Φλέγγα, πρόεδρος της Charity4U, η οποία ασχολείται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό. «Βλέποντας το μέρος όπου προπονείται η Κορακάκη, στενοχωρήθηκα. Είπα μέσα μου, είναι δυνατόν εμείς που δεν είμαστε αθλητές να απολαμβάνουμε τόσο ωραίους χώρους στα γυμναστήρια και οι πραγματικοί αθλητές να αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες;». Την κ. Φλέγγα πλαισίωσε μια ομάδα 20 ιδρυτικών μελών, ανθρώπων που επίσης αγαπούν και ασχολούνται με τον αθλητισμό, οι οποίοι συμμερίζονταν τις ανησυχίες και το όραμά της. Το σχέδιο μπήκε μπροστά.

Μία «σκυτάλη» για τον μεγάλο αγώνα-1

Νίκος Παπαγγελής (18 ετών), ποδηλασία για άτομα με αναπηρία.

Σήμερα, η Charity4U στηρίζει τέσσερις νέους, σπουδαίους αθλητές. Τον 18χρονο Νίκο Παπαγγελή, που αγωνίζεται στην ποδηλασία για άτομα με αναπηρία και έχει ήδη στο ιστορικό του διακρίσεις σε ελληνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα (κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ολλανδία το 2017). Τη 17χρονη Κατερίνα Δίβαρη, παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων στην ιστιοπλοΐα, κατηγορία RSX, το 2016, κάτοχο ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Techno 2018 και με πρόκριση στην Ολυμπιάδα Νέων στην Αργεντινή τον Σεπτέμβριο του 2018. Τον Μάριο Γράψα, 19 ετών, αθλητή της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής με πανευρωπαϊκές διακρίσεις στο συναρπαστικό τραμπολίνο. Και τον Απόστολο Χρήστου, 21 ετών, πρωταθλητή κολύμβησης, 3ο στα 100 μ. ύπτιο στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Γλασκώβης, 10ο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2017 και κάτοχο δύο χρυσών μεταλλίων στους Μεσογειακούς Αγώνες 2018.

Ολοι τους έχουν στόχο το Τόκιο. Η ομάδα της Charity4U αποφάσισε να συσχετίσει τη δράση της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι η προετοιμασία γι’ αυτούς είναι μακρόχρονη και εξαντλητική, σωματικά και οικονομικά. «Αν θες να φτάσεις στους Ολυμπιακούς, πρέπει να πας σε πάρα πολλούς άλλους αγώνες πριν. Ολα αυτά είναι έξοδα, μόνο το κόστος μετακίνησης είναι τεράστιο. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά με τεράστιες δυνατότητες να φτάσουν μέχρι και τους Ολυμπιακούς, αλλά που δεν τους περνάει καν από το μυαλό λόγω του μεγάλου μπάτζετ», σημειώνει η κ. Φλέγγα. Οι περισσότεροι αθλητές εξασφαλίζουν χορηγίες μόλις ένα χρόνο πριν. «Γενικά ο κόσμος συνήθως ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον τελευταίο χρόνο», λέει στην «Κ» η γ.γ. της Charity4U Μαρίνα Κουταρέλλη. «Ομως τότε οι προκρίσεις έχουν ήδη γίνει. Η προετοιμασία είναι στην τελική της ευθεία. Εμείς δεσμευόμαστε να τους στηρίξουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Να έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε προπονητικά κέντρα του εξωτερικού, να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις».

Μία «σκυτάλη» για τον μεγάλο αγώνα-2

Μάριος Γράψας (19 ετών), Εθνική Ομάδα Ενόργανης Γυμναστικής.

Οι πόροι συγκεντρώνονται είτε με αθλητικά δρώμενα, όπως το Swim Around Spetses, όλα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στους υποστηριζόμενους αθλητές, είτε με δράσεις των ίδιων των μελών και φίλων της εταιρείας. «Εχουμε “πρεσβευτές” που αποφασίζουν να κάνουν έναν αγώνα προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για τον σκοπό με μικρές χορηγίες. Μια μαραθώνια κολύμβηση, έναν μεγάλο αγώνα δρόμου στο βουνό. Θέλουμε όλες οι δράσεις μας να έχουν αθλητικό περιεχόμενο. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να βοηθά τον επαγγελματικό».

Το Swim Around Spetses πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών. Τη δράση της Charity4U μπορεί κάποιος να στηρίξει και μέσω της πλατφόρμας της Εθνικής Τράπεζας Act4Greece.

Μία «σκυτάλη» για τον μεγάλο αγώνα-3

Κατερίνα Δίβαρη (17 ετών), παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων στην ιστιοπλοΐα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή