Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ξανά η οικονομία της Αργεντινής

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ξανά η οικονομία της Αργεντινής

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αργεντινή μπαίνει και πάλι στο μάτι του κυκλώνα που σαρώνει τις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους μήνες. Ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι ζήτησε ταχύτερη εκταμίευση των δανείων ύψους 50 δισ. δολαρίων που εξασφάλισε τον Ιούνιο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το πέσο Αργεντινής υποχωρούσε χθες μέχρι και κατά 18,8%, στα 42 πέσος ανά δολάριο. Αργά το βράδυ έπεφτε κατά 14,3%, ενώ την Τετάρτη είχε κλείσει με πτώση 7%. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από το 45% στο  60%(!), προσπαθώντας να σταθεροποιήσει το πέσο. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση του πέσο παρέσυρε και άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, όπως την τουρκική λίρα (-5%), το ραντ Νοτίου Αφρικής (-1,6%), την ινδική ρουπία (-0,3%) που υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο όσο και τα χρηματιστήρια με τον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών να υποχωρεί κατά 0,5%. «Συμφωνήσαμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επισπεύσουμε (την εκταμίευση) όλων των απαραίτητων πόρων ώστε να εγγυηθούμε τη συμμόρφωση με το οικονομικό πρόγραμμα το 2019», είπε ο Μάκρι σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, ανταποκρίθηκε δηλώνοντας ότι το Ταμείο θα επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δανείων, παραδεχόμενη ότι Ουάσιγκτον και Μπουένος Αϊρες «δεν είχαν προβλέψει πλήρως» τις «πιο αρνητικές συνθήκες στις διεθνείς αγορές» όταν κατάρτιζαν το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας τον Ιούνιο.

Η μεγάλη υποτίμηση του πέσο Αργεντινής, ιδιαίτερα από τις αρχές Απριλίου και μετά, οδήγησε την κυβέρνηση Μάκρι να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ στις αρχές Μαΐου. Τα Ταμείο ανταποκρίθηκε δανείζοντας στην Αργεντινή 50 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του, ενώ το Μπουένος Αϊρες ενίσχυσε την πολιτική λιτότητας που εφάρμοζε στην προσπάθειά του να περιορίσει το ύψος του πληθωρισμού, να μειώσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να σταθεροποιήσει το πέσο έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού και η ενίσχυση του δολαρίου καθιστούν πολύ πιο ελκυστικά τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα την εκροή κεφαλαίων δισ. δολαρίων από τις αναδυόμενες αγορές, εκροή που απειλεί πολλές οικονομίες με ξαφνική διακοπή εξωτερικής χρηματοδότησης και αποκαλύπτει τις αδυναμίες που προτιμούσαν να αγνοούν οι επενδυτές τα προηγούμενα χρόνια. Η Αργεντινή ήταν ακόμα πιο άτυχη, διότι η ξηρασία που την έπληξε στην αρχή του 2018 κατέστρεψε τις σοδειές σόγιας και καλαμποκιού, αφαιρώντας 2% του ΑΕΠ από την οικονομία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. «Οι Αρχές θα εργαστούν για να αναθεωρήσουν το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα την Αργεντινή από τις πρόσφατες μεταβολές στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, περιλαμβανομένης της (άσκησης) ισχυρότερης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής», είπε χθες η κ. Λαγκάρντ.

Το πέσο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 52% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, υποτίμηση που βοήθησε στην άνοδο του πληθωρισμού στο 31,2% τον Ιούλιο, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 60% και έχει πουλήσει 13,1 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους στην προσπάθεια να σταθεροποιήσει την ισοτιμία.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τη λιτότητα που εφαρμόζει η κυβέρνηση ώστε να πετύχει τους στόχους του προγράμματος του ΔΝΤ, βοήθησαν ώστε η η οικονομία της Αργεντινής να συρρικνωθεί τον Ιούλιο κατά 6,7% σε ετήσια βάση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Ντουχόβνε προέβλεψε τη Δευτέρα πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2018. Από την άλλη πλευρά, τα δάνεια από το ΔΝΤ έχουν περιορίσει την ανάγκη χρηματοδότησης από τις αγορές με πολύ υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού, ενώ η κυβέρνηση Μάκρι δηλώνει πως έχει μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 2 δισ. δολάρια (όμως με αρνητική συνέπεια στον ρυθμό ανάπτυξης και στην απασχόληση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή