Αναβαθμίζει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η βρετανική HSBC

Αναβαθμίζει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η βρετανική HSBC

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών βλέπει η HSBC μετά τη σημαντική υποχώρηση που έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, αναβαθμίζοντας τη σύστασή της για το κλάδο σε «αγορά». Η πτώση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τα πρόσφατα υψηλά που σημειώθηκαν στα τέλη Απριλίου διαμορφώνεται στο 30%, όπως σημειώνει η HSBC.

Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας εντοπίζονται στη διάψευση των προσδοκιών για μια σημαντική συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς και στις ανησυχίες της αγοράς για την κερδοφορία των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Οι εξωγενείς ανησυχίες για την Ιταλία και την Τουρκία επίσης πρόσθεσαν στις πιέσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο κλάδος.

Ωστόσο, όπως τονίζει η HSBC, οι τρεις βασικοί παράγοντες στους οποίους βασίζεται το επενδυτικό «story» των ελληνικών τραπεζών είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι. Πρώτον, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στον σωστό δρόμο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές με τους δημοσιονομικούς στόχους να είναι απαιτητικοί, ενώ η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ωστόσο όπως επισημαίνει η HSBC, η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα παραμένει το πιο πιθανό σενάριο.

Δεύτερον, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι φιλική προς τους μετόχους και οι τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού βελτιώνονται. Οπως σημειώνει η HSBC, οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αυξηθεί ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικές αναδιαρθρώσεις των εταιρικών δανείων και βελτίωση έχει επίσης σημειωθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι οι στόχοι των NPEs είναι εφικτοί και το κόστος του κινδύνου θα μειωθεί. Τρίτον, αν και οι πιέσεις στην κερδοφορία ήταν έντονες, ωστόσο μετά τις αναδιαρθρώσεις αναμένεται η εικόνα των κερδών να γίνει και πάλι υγιής.

Ετσι, η HSBC προχωρεί στην αναβάθμιση της αξιολόγησης για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σε «buy» (αγορά) από «hold» (διακράτηση) προηγουμένως. Ωστόσο, λόγω της μείωσης των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία καθώς και τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το κεφαλαιακό μαξιλάρι, μειώνει τις τιμές-στόχο της Πειραιώς και της Εθνικής ενώ για τη Eurobank προχωρεί σε αύξηση της τιμής-στόχο. Πιο αναλυτικά, η νέα τιμή-στόχος για την Εθνική είναι στα 0,29 ευρώ (από 0,32 ευρώ), για την Πειραιώς είναι στα 3,2 ευρώ (από 3,4 ευρώ) και για τη Eurobank στο 1,25 ευρώ (από 1,02 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή