ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Παραμένει το χάσμα μεταξύ Βαρθολομαίου - Κύριλλου για την εκκλησία της Ουκρανίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Χωρίς να βρεθεί κοινός τόπος για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα έληξε στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου. 
 
Το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα συμπυκνώνεται στο αίτημα της Ουκρανίας (πρόσφατα το Κοινοβούλιο της χώρας το υποστήριξε) να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου». Στη χώρα υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας.
 
Αντίθετα, η «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείο Κιέβου» θεωρείται από τη Μόσχα σχισματική. Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη επιστολή του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου  αναφέρεται ο κίνδυνος σχίσματος σε περίπτωση που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύξει αυτοκέφαλη την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-«Πατριαρχείο Κιέβου». Από την πλευρά του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμφανίζεται θετικό στο αίτημα της Ουκρανίας. 
 
Η χθεσινή συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου ξεκίνησε με δηλώσεις τους για την σημασία του διαλόγου και κράτησε σχεδόν τρεις ώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο προκαθήμενοι παρέμειναν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους περισσότερο από μια ώρα. Ωστόσο, η συνάντηση έληξε χωρίς δηλώσεις και δεν φέρεται να υπήρξε ουσιαστική προσέγγιση στις θέσεις τους. 

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ