Πράσινο φως για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της «Μυτιληναίος»

Πράσινο φως για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της «Μυτιληναίος»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για την κατασκευή μιας από τις πιο σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο από την «Μυτιληναίος» Α.Ε. στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας έδωσε η ΡΑΕ, εγκρίνοντας την αίτηση της εταιρείας για χορήγηση άδειας παραγωγής ισχύος 665 MW. H νέα επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού υπό την καθοδήγηση της πολιτικής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά που βρίσκεται σε στάδιο ολικής αναδιάρθρωσης. Το μέλλον για τις εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 2030 και μετά θα είναι ο συνδυασμός ΑΠΕ και αποθήκευσης σε μπαταρίες υψηλού capacity, και το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το καύσιμο-γέφυρα για αυτή τη μετάβαση· αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σχεδιάζονται 50 GW νέων σταθμών συνδυασμένου κύκλου. Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο των ρύπων επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επενδυτικής απόφασης της «Μυτιληναίος» όταν το κόστος των CO2 έφτασε τα 22 ευρώ ο τόνος και το ράλι συνεχίζεται, ενώ παράλληλα ενισχύουν τον προβληματισμό σε σχέση με τη βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων και τα αποτελέσματα του τρέχοντος διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας παραγωγής στη «Μυτιληναίος», η μονάδα θα αποτελείται από μια αεροστροβιλική μονάδα ισχύος 445 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 220 MW. H σχετική άδεια έχει διάρκεια 35 ετών, ενώ η έναρξη λειτουργίας προβλέπεται στις αρχές του 2022. Με βάση τους όρους της απόφασης, σε 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση της μονάδας (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης) και μέσα σε 24 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του έργου. Η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας θα ξεκινήσει 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης και η έναρξη λειτουργίας στις αρχές του 2022. Η μονάδα πρέπει να είναι διαθέσιμη να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με πετρέλαιο ντίζελ εντός ολίγων ωρών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης διακοπής της παροχής καυσίμου από τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και να διατηρεί απόθεμα φυσικού αερίου σε εγκατάσταση αποθήκευσης.

Η «Μυτιληναίος» λειτουργεί αυτή τη στιγμή μέσω της Protergia τρεις σταθμούς φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.200 MW και 200 MW αιολικών, ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού από άποψη μεριδίων, τομέας όπου επεκτείνεται δυναμικά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αίτηση που υπέβαλε στη ΡΑΕ για τροποποίηση της άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τα 500 MW στα 1.000 MW. Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η «Μυτιληναίος» έχει εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μένει να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα εάν αυτό θα εξελιχθεί σε δεσμευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή