Κέρδη 113 εκατ. για την Eurobank το πρώτο εξάμηνο

Κέρδη 113 εκατ. για την Eurobank το πρώτο εξάμηνο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ επιχειρεί η Eurobank, ανοίγοντας έπειτα από χρόνια την αγορά των τιτλοποιήσεων για τις ελληνικές τράπεζες. Η κίνηση θα αποτελέσει crash test για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, που απέχει από τη συγκεκριμένη αγορά πριν από την κρίση.

Η συναλλαγή για την οποία η διοίκηση της τράπεζας είναι σε συνεννόηση με τον SSM αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Φωκίωνα Καραβία, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι «το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ισχυρό».

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου και σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, η κίνηση δρομολογείται στο πλαίσιο της πολιτικής για την επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων της τράπεζας, ενόψει και της επικαιροποίησης των στόχων που θα υποβληθούν τον Σεπτέμβριο στον SSM. Στόχος της Eurobank είναι η σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15% μέχρι το τέλος του 2021.

Ικανοποιητική ήταν άλλωστε η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς ο σχηματισμός νέων (NPΕ) παρέμεινε αρνητικός (-199 εκατ. ευρώ) και ο δείκτης υποχώρησε περαιτέρω κατά 110 μονάδες βάσης στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, σε 40,7%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η μείωση συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, εξέλιξη που οφείλεται –όπως εξήγησε– σε λόγους εποχικότητας. Η τράπεζα σύμφωνα με τον CEO του ομίλου θα υπερκαλύψει στα τέλη του χρόνου τον στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων και το όφελος από την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων που προγραμματίζεται, θα είναι επιπρόσθετο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα του ομίλου, οι συνθήκες βελτιώθηκαν περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο, καθώς καταγράφεται επιστροφή καταθέσεων στην Ελλάδα, ενώ η χρηματοδότηση μέσω του ELA έχει μειωθεί από 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, στο 1,8 δισ. ευρώ σήμερα. Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και κατά 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, ενώ σε επίπεδο ομίλου οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 55 εκατ. ευρώ έναντι 57 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σε επίπεδο εξαμήνου, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 113 εκατ. ευρώ από 71 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν σταθερά στα 356 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου υποχώρησαν κατά 1,5% στα 711 εκατ. ευρώ. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 6,3%, στα 213 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και κατά 1,3%, στα 413 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 4,9%, στα 244 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ενώ υποχώρησαν οριακά κατά 0,6%, στα 477 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε 169 εκατ. ευρώ.

Σταθερά κερδοφόρες παρέμειναν τέλος οι δραστηριότητες στο εξωτερικό, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 19,4%, στα 40 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και κατά 13,3%, στα 73 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή