80 χρόνια πριν στην «Κ» 2.ΙX.1938

80 χρόνια πριν στην «Κ» 2.ΙX.1938

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ: Οι διεθνείς διπλωματικοί κύκλοι […] τελούν ήδη εν εναγωνίω αναμονή των αποφάσεων της συγκροτηθείσης εις την επί των Βαυαρικών Ορέων έπαυλιν του καγκελλαρίου Χίτλερ [φωτ.] συσκέψεως, εις την οποίαν μετέσχεν ο αρχηγός των Σουδητών κ. Κόνραδ Χενλάιν […], κατόπιν επιθυμίας εκφρασθείσης υπό του κ. Ράνσιμαν και την οποίαν επιθυμίαν διεβίβασε προς τον αρχηγόν των Σουδητών ο κ. Γκουώτκιν κατά την χθεσινήν συνομιλίαν ην έσχε μετ’ αυτού. […] Εις την σύσκεψιν ταύτην κληθέντες υπό του καγκελλαρίου μετέσχον ο στρατάρχης Γκαίριγκ, ο Δρ. Γκαίμπελς, ο φον Ες καθώς και ανώτατοι στρατιωτικοί ηγέται και συνεζήτησαν τας τελευταίας προτάσεις της Κυβερνήσεως της Πράγας διά την λύσιν του σουδητικού. […] Οι αρμόδιοι παρατηρηταί υπογραμμίζουν ότι η Γερμανία θα συναντήση δυσμενείς διαθέσεις αν ο κ. Χίτλερ απορρίψη τας προτάσεις περί διαιρέσεως των σουδητικών περιοχών εις καντόνια και ζητήση πλήρη αυτονομία επιδεικνύων ούτω απροκαλύπτως την εχθρικήν στάσιν της Γερμανίας.

ΘΡΥΛΙΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ: Ο Κοχ-ι-νόορ [Κ: περίφημο διαμάντι 186 καρατίων που βρέθηκε το 1304 και περιήλθε στη βασίλισσα της Αγγλίας το 1877] επέστρεψεν εις τον πύργον του Λονδίνου, και το γεγονός είναι σημαντικότατον διά την Αγγλίαν. Διότι ο Κοχ-ι-νόορ δεν εξέρχεται ποτέ από την κρύπτην του, παρά μόνον κατά τας στέψεις των Αγγλων Βασιλέων. Την φοράν αυτήν ο περίφημος αδάμας ηκολούθησε κατ’ εξαίρεσιν τους Βασιλείς κατά την εις Παρισίους επίσκεψίν των: τον έφερεν η Βασίλισσα επί του διαδήματος κατά την δεξίωσιν των Ηλυσίων.

«ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ»: Μία από τας ευφυεστέρας και πλέον επιτυχημένας κωμωδίας του Μπέρναρ Σω, ο «Πυγμαλίων», έγινε κινηματογραφική ταινία. Είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία ο μεγάλος Αγγλος ευθυμογράφος συγκατατίθεται να δώση το έργον του εις τον κινηματογράφον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή