Στο αδιέξοδο της τεχνητής νοημοσύνης

Στο αδιέξοδο της τεχνητής νοημοσύνης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Upgrade» ***

ΘΡΙΛΕΡ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2018)

Σκηνοθεσία: Λι Γουανέλ

Ερμηνείες: Λόγκαν Μάρσαλ-Γκριν, Μέλανι Βαγιέχο, Στιβ Ντάνιελσεν, Αμπι Κρέιντεν

Στο αδιέξοδο της τεχνητής νοημοσύνης-1

Η τεχνητή νοημοσύνη «κερδίζει» τα τελευταία χρόνια –και όχι παράλογα– τη θέση της ως βασική απειλή στο σύμπαν των ταινιών επιστημονικής φαντασίας/δυστοπίας. Το σενάριο τρόμου του ανθρώπου που δημιουργεί, μέσω μιας μηχανής, την ίδια του τη νέμεση εμφανίζεται όλο και συχνότερα στο σύγχρονο σινεμά και στην τηλεόραση, με περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένα αποτελέσματα. Και δεν αφορά μόνο τα μεγάλα, ακριβά, μπλοκμπάστερ. Ταινίες όπως το αυστραλέζικο «Upgrade», που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα και στις ελληνικές αίθουσες, έχουν σχετικά χαμηλό μπάτζετ, το οποίο ωστόσο καμουφλάρεται με ένα αρκετά έξυπνο σενάριο.

Στην προκειμένη περίπτωση το υπογράφει ο Λι Γουανέλ, μεταφέροντάς μας κάπου στο κοντινό μέλλον, όπου η τεχνολογία πρωταγωνιστεί στις ζωές των ανθρώπων, αναλαμβάνοντας βαρετές δουλειές όπως η οδήγηση ή η παρασκευή… μιλκσέικ. Σε αυτόν τον απολύτως ψηφιακό κόσμο, ο τεχνοφοβικός Γκρέι ζει σε αναλογικούς ρυθμούς, μέχρι που τα πάντα θα τιναχθούν στον αέρα με τη δολοφονία της αγαπημένης συντρόφου του. Με τον ίδιο να καταλήγει στο αναπηρικό καροτσάκι, η χαραμάδα της ελπίδας θα έρθει μέσω ενός απίστευτα προηγμένου εμφυτεύματος που θα του προμηθεύσει παράνομα ένας διάσημος εφευρέτης.

Ευφυές εύρημα

Το φιλμ του Γουανέλ, ελλείψει πλούσιας παραγωγής για ειδικά εφέ, προσπαθεί να δώσει έμφαση στη δημιουργία ατμόσφαιρας ενός φουτουριστικού θρίλερ. Και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει, κυρίως χάρη σε ένα ευφυές εύρημα: ο Στεμ, όπως ονομάζεται το μικροτσίπ που τοποθετείται στον Γκρέι, δεν υποστηρίζει απλώς τη λειτουργία των νευρώνων του· αντιθέτως δρα σαν ξεχωριστός εγκέφαλος εντός του, του ψιθυρίζει στο αυτί, τον συμβουλεύει και συχνά πυκνά του ζητά την άδεια, ώστε να πάρει αυτός τον έλεγχο και να κάνει με το σώμα του όσα εκείνος φυσιολογικά αδυνατεί. Οπως είναι αναμενόμενο βέβαια, οι… τυπικότητες μεταξύ τους κάποια στιγμή θα σταματήσουν και ο Γκρέι θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο του το κορμί.

Η ιστορία, η οποία αντλεί έμπνευση από κλασικά δείγματα του είδους, όπως ο «Εξολοθρευτής» και το «Ρόμποκοπ», έχει ενδιαφέρον, κυρίως στο κομμάτι όπου άνθρωπος και μηχανή συνεργάζονται αρμονικά. Από την πλευρά του ο πρωταγωνιστής, Λόγκαν Μάρσαλ-Γκριν, εκπαιδεύτηκε για μήνες ώστε να μπορέσει να αποδώσει ο ίδιος –και όχι ένας υπολογιστής– τις ρομποτικές κινήσεις που απαιτεί ο ρόλος. Κι όλα αυτά σε ένα φιλμ, το οποίο, σχεδόν ειρωνικά, μεταχειρίζεται όσο το δυνατόν λιγότερο CGI, προκειμένου να παρουσιάσει έναν κυριευμένο από τη φουτουριστική τεχνολογία κόσμο.

Οπως είπαμε και στην αρχή, συνολικά το «Upgrade» είναι μια ισορροπημένη ταινία που στην πρώτη ματιά φαντάζει μεγαλύτερη από ό,τι πραγματικά είναι. Κι αν στο τέλος ο (σεναριακός) έλεγχος χάνεται κάπως, αυτό μάλλον οφείλεται στον υπέρμετρο ενθουσιασμό και την «ανάγκη» για ανατροπές που είναι στην πραγματικότητα αχρείαστες.

Το βαρόμετρο της εβδομάδας

Στην «Εξομολόγηση της δασκάλας του πιάνου», ο Γεωργιανός Ζάζα Ουρουσάτζε («Μανταρίνια») δημιουργεί ένα όμορφο φιλμ πάνω στην ανθρώπινη τραγικότητα. Ο ιερέας Γκιόργκι μετατίθεται σε ένα απομονωμένο γραφικό χωριό στα βουνά. Οι αντισυμβατικές του εξομολογήσεις και οι προβολές κλασικών ταινιών που διοργανώνει θα τον κάνουν γρήγορα αγαπητό στο ποίμνιο και θα τον φέρουν κοντά με την ωραία Λίλι, η οποία μοιάζει κάπως στη Μέριλιν Μονρόε. Οσο όμως η σχέση τους προχωρά τα πράγματα θα μπουν σε επικίνδυνα μονοπάτια και το αιώνιο δίλημμα μεταξύ πνεύματος και σάρκας θα επιστρέψει.

Στην «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση» ο Τομ Κρουζ επιστρέφει για άλλον ένα γύρο καταδιώξεων, ριψοκίνδυνων σταντ και δράσης, η οποία ωστόσο μοιάζει πιο ανερμάτιστη από ποτέ. Μια αποστολή που πάει στραβά κινδυνεύει να καταλήξει σε πυρηνικό όλεθρο, με τη γνωστή ομάδα γύρω από τον Ιθαν Χαντ να αναλαμβάνει δράση.

Στο «Ενα φανταστικό σπίτι» το μοναδικό αγγλικό φλέγμα του Στιβ Κούγκαν συναντά τον ανερχόμενο Αμερικανό Πολ Ραντ («Ant-Man») σε μια απολαυστική κομεντί. Ενα πλούσιο γκέι ζευγάρι τηλεοπτικών παραγωγών αναγκάζεται να υιοθετήσει ένα δεκάχρονο αγόρι, όταν ο πατέρας του καταλήγει στη φυλακή. Ο μικρός θα μπει σαν τυφώνας στην τακτοποιημένη ρουτίνα (ατελείωτης γκρίνιας) των δύο ανδρών για να φέρει τα πάνω κάτω. Στην πορεία οι τρεις τους θα μας χαρίσουν αρκετές ξεκαρδιστικές στιγμές καθώς και μια τρυφερή ιστορία διαφορετικότητας, απλότητας και ανθρωπιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή