Ρεμπέτικα και λαϊκά με «γερμανική ματιά» στη Μονή Λαζαριστών

Ρεμπέτικα και λαϊκά με «γερμανική ματιά» στη Μονή Λαζαριστών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών θα επισκεφθεί αυτή την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, ο Κρίστιαν Ρόνιγκ. Ο Γερμανός καλλιτέχνης-φαινόμενο, που έχει γίνει αγαπητός στο ελληνικό κοινό –και στο ραδιόφωνο– με τις μοναδικές του διασκευές των ρεμπέτικων, θα δώσει μια μοναδική συναυλία με τον τίτλο που έχει και το άλμπουμ του: «Greece is mine». O Ρόνιγκ ήρθε σε επαφή με την ελληνική μουσική όταν ένας Ελληνας φίλος του τον προσκάλεσε κάποιο βράδυ να παίξει με το συγκρότημά του λαϊκά και ρεμπέτικα σε μαγαζί συμπατριωτών του μεταναστών. Ο ήχος τους ήταν αποκάλυψη για τον ίδιο που συνέλαβε την ιδέα να τα παρουσιάσει μεταφρασμένα στα αγγλικά και στα γερμανικά, ώστε να μπορούν να τα αγαπήσουν και άλλοι σαν κι αυτόν. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Greece is mine», ένας δίσκος που περιλαμβάνει τραγούδια σαν το «Μινόρε της αυγής», το «Είμαι πρεζάκιας (πρέζα όταν πιεις)», την «Προσευχή του μάγκα (Θεέ μου μεγαλοδύναμε)», το «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ», το «Ξημερώνει», την «Γκαρσόνα», το «Σερσέ λα φαμ», το «Ενα αστέρι πέφτει πέφτει», αλλά και τα νεότερα, όπως το «Οταν χαράζει» του Θανάση Παπακωνσταντίνου και το «Ολο ταξιδεύω» της Μαρίας Παπανικολάου.

Ο Γερμανός μουσικός έχει μεταφράσει όλα αυτά τα κομμάτια είτε στα αγγλικά είτε στα γερμανικά, δίνοντάς τους παράλληλα μια τζαζ-ηλεκτρική μελωδική διάσταση. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλά απρόσμενα ευχάριστο, αλλά και αποκαλυπτικό, μιας και τα πολύ γνωστά μας τραγούδια αποκτούν με αυτόν τον τρόπο άλλη διάσταση.

Στιχουργικά οι συνθέσεις είναι γεμάτες ευρήματα, προκειμένου να χωρέσει το εκάστοτε νόημα σε άλλη γλώσσα, ενώ μουσικά εμφανείς είναι οι επιρροές από δημιουργούς όπως ο Λέοναρντ Κοέν, ο Νικ Κέιβ και ο Τζόνι Κας. Τα παραπάνω βέβαια δεν θα ήταν εφικτά δίχως τη συνδρομή σπουδαίων Ελλήνων μουσικών, οι οποίοι συνέβαλαν στην ηχογράφηση και στην τόσο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του άλμπουμ. Αρκετοί από αυτούς, με προεξάρχοντες τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα) και τον Γιώργο Τσιατσούλη (ακορντεόν), τον συνοδεύουν και στις ζωντανές του εμφανίσεις. «Ημουν πολύ τυχερός που στην ηχογράφηση είχα μαζί μου μουσικούς, όπως, για παράδειγμα, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος. Ηθελα να ηχογραφήσω με Ελληνες, επειδή γνωρίζουν καλά τις ρίζες των κομματιών, κι όταν αυτά πηγαίνουν κάπου αλλού, εκείνοι μπορούν να διατηρούν την ουσία τους. Θυμάμαι όταν φτιάχναμε το “Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ” και δεν μου άρεσε όπως έβγαινε. Τότε ήρθε ο Γιώργος Τσιατσούλης από τους Gadjo Dilo (παίζει ακορντεόν) και ζήτησε να το μελετήσει. Την επόμενη ημέρα το έφερε πίσω και έμεινα άφωνος· ακουγόταν ακριβώς όπως το είχα φανταστεί, σαν μαγικό…», είχε πει ο Γερμανός καλλιτέχνης σχετικά, σε συνέντευξή του στην «Κ».

​​Ωρα έναρξης στις 9 μ.μ., τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή