Τουρκία: «Τρομοκρατική» η τζιχαντιστική οργάνωση που ελέγχει την Ιντλίμπ

Τουρκία: «Τρομοκρατική» η τζιχαντιστική οργάνωση που ελέγχει την Ιντλίμπ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία χαρακτήρισε και επισήμως σήμερα «τρομοκρατική» την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) που ελέγχει εν μέρει τη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, σε μια περίοδο που η Δαμασκός εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαπολύσει επιχείρηση για την ανακατάληψη αυτής της περιοχής.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης σήμερα, η Άγκυρα προσθέτει την HTS στον κατάλογο των «άλλων ονομασιών που χρησιμοποιεί» το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία που είχε ήδη χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα μετονομάστηκε το 2016 σε «Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ».

Η οργάνωση αυτή διαλύθηκε πέρσι και τα μέλη της, μαζί με μέλη δύο άλλων οργανώσεων, ίδρυσαν τη «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ».

Η τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει σήμερα περίπου το 60% της επαρχίας Ιντλίμπ, της τελευταίας περιοχής που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

Εδώ και εβδομάδες, το καθεστώς συγκεντρώνει ενισχύσεις γύρω από την Ιντλίμπ για μια επιχείρηση που προαναγγέλεται ως η τελευταία σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων στον πόλεμο που μαίνεται από το 2011.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν η απόφαση της Τουρκίας να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική» την HTS αποτελεί ένδειξη ότι στηρίζει μια επίθεση στο Ιντλίμπ. Δύο υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Η Άγκυρα έχει πάντως προειδοποιήσει ότι μια «στρατιωτική λύση» στο Ιντλίμπ θα συνιστούσε «καταστροφή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή