Η συζήτηση για μη περικοπή των συντάξεων είναι πρόωρη, λένε οι Βρυξέλλες

Η συζήτηση για μη περικοπή των συντάξεων είναι πρόωρη, λένε οι Βρυξέλλες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Φρένο» στην κυβερνητική ρητορική για αναστολή της περικοπής στις συντάξεις επιχείρησαν να βάλουν χθες οι Βρυξέλλες, λέγοντας πως η συζήτηση είναι πρόωρη, ενώ παράλληλα εξέπεμψαν ένα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις, ειδικά στα εργασιακά.

Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι το θέμα της αναστολής του μέτρου των περικοπών των συντάξεων θα τεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Eυρωπαίο αξιωματούχο αυτό δεν είναι αλήθεια. Το θέμα θα τεθεί όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα λίγο αργότερα τον Σεπτέμβριο, για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο που θα γίνει στη χώρα.

Ο Eυρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στον τρόπο που θα γίνει ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος στη χώρα, τονίζοντας ότι παρότι θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που συνέβαινε τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν θα είναι ίδιος με αυτόν που γινόταν στα άλλα κράτη-μέλη που ήταν σε πρόγραμμα, καθώς θα γίνεται συχνότερα, συγκεκριμένα τέσσερις και όχι δύο φορές τον χρόνο. Tόνισε όμως ότι «η Ελλάδα στέκεται πλέον στα πόδια της, υπάρχει εποπτεία, αλλά εποπτεία έχει και η Πορτογαλία, για την Ελλάδα θα είναι απλά λίγο πιο εντατική». Συγχρόνως αναφέρθηκε και στο «καρότο των κερδών των ANFAs» –την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα– τα οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τη συνέχιση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Υπάρχει συμφωνία

Σε ερώτηση κατά πόσον ισχύουν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για το ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές, ο Eυρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «κάθε συζήτηση τώρα είναι πρόωρη», ενώ εξήγησε πως όταν υπάρχει μια συμφωνία για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%, αυτό πρέπει να επιτευχθεί, και μπορεί τώρα να μη χρειάζονται περικοπές, όμως δεν ξέρω αν θα χρειαστούν όταν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον. Οσον αφορά το ενδεχόμενο για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο Eυρωπαίος αξιωματούχος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων» και συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει να καταργήσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Συγχρόνως εξήγησε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να είναι και θετική για την οικονομία αλλά και αρνητική, και ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει πώς θα το κάνει». Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είπε: «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις δεν έπεσαν από το Διάστημα, πολλές ευρωπαϊκές χώρεε έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις – το θέμα είναι να μην υπάρξει υπαναχώρηση από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή