«Απογοήτευση» Ντόναλντ Τραμπ από Ερντογάν

«Απογοήτευση» Ντόναλντ Τραμπ από Ερντογάν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάδι στη φωτιά των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ήρθε να ρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να υφίσταται επικίνδυνες αποσταθεροποιητικές πιέσεις. Στη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένος» από τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι τον εξαπάτησε σε ένα ευαίσθητο ζήτημα επί του οποίου είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες.

«Είμαι απογοητευμένος από αυτόν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άρνηση του Ερντογάν να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος διώκεται από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία ότι βοηθούσε το παρακρατικό δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. «Εγώ εξασφάλισα να επιστρέψει (στην Τουρκία) ένας δικός του. Είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτόν, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει ρεπορτάζ, κατά τα οποία υπήρξε συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της οποίας οι Αμερικανοί μεσολάβησαν στο Ισραήλ για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του Τούρκου πολίτη Εμπρού Οζκάν, που είχε συλληφθεί στις 11 Ιουνίου. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση Τραμπ προσδοκούσε την απελευθέρωση του Μπράνσον. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές αρκέστηκαν να μετατρέψουν τη φυλάκιση του πάστορα σε κατ’ οίκον περιορισμό, εν αναμονή της δίκης του, ενώ απέρριψαν το αίτημα για απελευθέρωσή του.

Απαντώντας στην τοποθέτηση Τραμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι αδυνατεί να εξηγήσει «την προσπάθεια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν την υπόθεση του πάστορα για να πλήξουν οικονομικά και στρατιωτικά την Τουρκία». Μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης υπαξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξε και πάλι ότι η χώρα του αποτελεί στόχο «οικονομικού πολέμου», προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να δει ποιος βρίσκεται πίσω από την αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Στην ίδια ομιλία, ο Ταγίπ Ερντογάν άσκησε οξεία κριτική στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναστείλει την παράδοση των 120 μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει παραγγείλει η Αγκυρα, εκβιάζοντάς τη να ακυρώσει την προγραμματισμένη προμήθεια πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία. «Η Τουρκία χρειάζεται τους S-400. Η συμφωνία έχει κλείσει και θέλουμε να τους παραλάβουμε το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία χρειάζεται επίσης τα F-35, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχουμε κι εμείς ως εταίροι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Είτε μας τα δώσουν (τα F-35) είτε όχι, ο κόσμος δεν εξαντλείται σε μία χώρα. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Αν δεν μας τα δώσουν, θα τα βρούμε από άλλες πηγές ή θα τα φτιάξουμε μόνοι μας». Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα, διεμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Θα ήταν απαράδεκτο για μας να δεχθούμε την επιβολή απαιτήσεων… Οσο κι αν είμαστε σύμμαχοι και εταίροι με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είναι αναγκαίο να οικοδομήσουμε σχέσεις και με άλλες χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή