Από την Ευρώπη, στροφή στη Σούπερ Λίγκα

Από την Ευρώπη, στροφή στη Σούπερ Λίγκα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα είναι πάντα ιδιαίτερη υπόθεση για όσες ομάδες μας δοκιμάζουν την τύχη τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά αυτή τη φορά η προσγείωση έγινε με ομαλό τρόπο, ακόμα και για τον ΠΑΟΚ που η ήττα του από την Μπενφίκα στην Τούμπα έβαλε τέλος στα όνειρα για την παρθενική του συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η εξασφαλισμένη συνέχειά του στο Γιουρόπα Λιγκ, σε συνδυασμό με την καθολική αναγνώριση της ανωτερότητας της πορτογαλικής ομάδας, βοήθησαν τον «Δικέφαλο του Βορρά» να απορροφήσει γρήγορα τους κραδασμούς από τον αποκλεισμό και τη βαριά ήττα και να στραφεί πλέον κατά κύριο λόγο στο ελληνικό πρωτάθλημα, γνωρίζοντας καλά ότι η κατάκτησή του θα διευκολύνει κατά πολύ την επόμενη προσπάθειά του για πρόκριση στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός επιστρέφουν στη Σούπερ Λίγκα με την αίσθηση της απόλυτης επιτυχίας. Η Ενωση πανηγυρίζει ακόμα την επιστροφή της στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ, 12 χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή της και μόλις 5 από τότε που υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική, έχοντας πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας του επόμενου βήματος κόντρα σε Μπάγερν, Μπενφίκα και Αγιαξ. Ταπεινή μεν η Μπέρνλι και μισό αιώνα μακριά από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι όμως ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ και δεν είναι συνηθισμένο ελληνικές ομάδες να αποκλείουν αγγλικές σε διπλούς αγώνες. Ως επικεφαλής ομίλου, οι «ερυθρόλευκοι» περίμεναν πολύ καλύτερη κλήρωση απ’ αυτήν με τις Μίλαν, Μπέτις και Ντουντελάνζ στον 6ο όμιλο, όπως και ο ΠΑΟΚ περίμενε κάτι καλύτερο όντας στο β΄ γκρουπ δυναμικότητας, από τις Τσέλσι, Μπάτε Μπορίσοφ και Βίντι στον 12ο όμιλο.

Η συνέχεια του ταξιδιού των τριών ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενισχύει τόσο τη δική τους θέση βαθμολογικά και οικονομικά όσο και τη θέση της χώρας μας στο ranking της UEFA. Με την πρόκρισή της στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ ανέβηκε 123(!) θέσεις μέσα σε ένα χρόνο και περιμένει πιο βατές κληρώσεις στη συνέχεια, ενώ θα εισπράξει περίπου 25 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της στους ομίλους, ποσό που θα αυγατίσει ανάλογα με τους βαθμούς που θα μαζέψει στη συνέχεια, συν τα πρόσθετα έσοδά της από εισιτήρια και μπόνους των χορηγών.

Καλά λεφτά παίρνουν φέτος και οι ομάδες του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ θα εισπράξει τουλάχιστον 12,5 εκατ. (τα 5 εκατ. είναι από τη συμμετοχή του στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ) και ο Ολυμπιακός 8,5 εκατ. ευρώ, ποσά αισθητά μεγαλύτερα απ’ αυτά που μοίραζε άλλες εποχές η ίδια διοργάνωση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διατήρηση της Ελλάδας στη 14η θέση της βαθμολογίας της UEFA με 25.600 β., πίσω από την 12η Αυστρία (26.650 – συνεχίζει με 2/5 ομάδες) και τη 13η Δανία (26.025 με 1/5). Το καλό είναι ότι με τρεις ελληνικές ομάδες να συνεχίζουν στην Ευρώπη, μπορούμε πλέον να κοιτάμε ψηλότερα με στόχο τη 12η θέση που δίνει κάποια παραπάνω πλεονεκτήματα, αντί να κοιτάμε προς τα πίσω την Ελβετία (24.900 με 2/5) και την Κροατία (23.875 με 1/5), με την απειλή της απώλειας μιας ομάδας μας (4 αντί 5) αν πέσουμε στη 16η ή 17η θέση.

Oλα αυτά είναι υπόθεση του… αύριο. Σήμερα η προσοχή των τριών Ευρωπαίων, όπως και όλων των άλλων ομάδων της Σούπερ Λίγκας, στρέφεται στα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, που θα γίνουν σε τρεις δόσεις. Η αυλαία ανοίγει απόψε (19.15, ΕΡΤ) με την επιστροφή στο ΟΑΚΑ του Παναθηναϊκού κόντρα στη Λαμία, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρον έχει το παιχνίδι που ακολουθεί (21.30, NOVA) ανάμεσα στον Αστέρα Τρ. και την ΑΕΚ. Την ίδια ώρα (21.30, ΕΡΤ) παίζουν και ο Ατρόμητος με την Ξάνθη. Αύριο Κυριακή, ο Πανιώνιος υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (19.15, NOVA) στο πιο ενδιαφέρον ματς της ημέρας, ο Αρης τη Λάρισα (19.15, EΡΤ) και ο Ολυμπιακός τον ΠΑΣ Γιάννινα (21.30, NOVA), ενώ το πρόγραμμα κλείνει τη Δευτέρα με τους αγώνες Παναιτωλικός-ΟΦΗ (21.30, ΕΡΤ) και Λεβαδειακός-Απόλλων (21.30 NOVA).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  (1 αγωνιστική): Αρης 3, ΑΕΚ 3, Ατρόμητος 3, Λάρισα 3, Ολυμπιακός 3, ΟΦΗ 1, Πανιώνιος 1, ΠΑΟΚ 1, Παναιτωλικός 0, Αστέρας Τρ. 0, Λεβαδειακός 0, Απόλλων 0, Ξάνθη 0, ΠΑΣ Γιάννινα 0, Λαμία 0, Παναθηναϊκός -3. ΣΗΜ: Ο Παναθηναϊκός έχει -6 β. και ο ΠΑΟΚ -2. Ακολουθεί διακοπή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω των υποχρεώσεων της εθνικής μας ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή