Ταγίπ Ερντογάν: Τουρκία παρούσα σε Αιγαίο, Κύπρο

Ταγίπ Ερντογάν: Τουρκία παρούσα σε Αιγαίο, Κύπρο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενεργή πολιτική» από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την εθνική εορτή της γειτονικής χώρας. Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν συνδέονται βεβαίως και με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία την οποία διέρχεται η Τουρκία, αλλά και τις εξελίξεις που αναμένεται ότι μπορεί να δρομολογηθούν τον Σεπτέμβριο όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από την Κύπρο μέχρι και το Αιγαίο, σε όλες τις περιοχές με προβλήματα που ενδιαφέρουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας ακολουθούμε μια ενεργητική πολιτική και δυναμώνουμε την παρουσία μας στην περιοχή», είπε ενδεικτικά ο κ. Ερντογάν. Μάλιστα διευκρίνισε ότι «την παρουσία μας στην περιοχή δεν την εννοούμε μόνο ως στρατιωτική παρουσία, είμαστε και σε άλλες δράσεις που θα ανυψώσουν το όνομα της χώρας μας».

Το γεωτρύπανο «Fatih»

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν ξεφεύγουν από τα συνήθη ρητορικά όρια του προέδρου της Τουρκίας, ωστόσο υπενθυμίζουν την προειδοποίηση που έχει απευθύνει εδώ και αρκετούς μήνες η Αγκυρα για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» μπορεί να παραμένει ελλιμενισμένο στην Αττάλεια με όλον τον συνοδευτικό στολίσκο του, ωστόσο μέσω διαρροών συντηρείται ένα κλίμα έντασης, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο δημοσίευμα της ελεγχόμενης από το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας «Γενί Σαφάκ» για ίδρυση μεγάλης ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα. Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ναυτικό χρησιμοποιεί ήδη (προφανώς παράνομα) τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Αμμοχώστου. Σε κάθε περίπτωση, πολλά για τη συνολική διαχείριση του Κυπριακού θα φανούν εντός του Σεπτεμβρίου, αφενός από τις επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αφετέρου από την πίεση που θα ασκήσει ο διεθνής παράγοντας, κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε δύο εβδομάδες.

Η Τουρκία, παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης, εξακολουθεί να συντηρεί την πίεση και στο Αιγαίο, έστω και με λιγότερο έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Βέβαια, την περασμένη εβδομάδα επαναλήφθηκε το φαινόμενο των υπερπτήσεων σε ελληνικό έδαφος (περίπτωση των Ανθρωποφάγων). Ωστόσο, σε αμιγώς διμερές επίπεδο, η επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει συνολικά ως παράγοντας εκτόνωσης, αν και οι Τούρκοι δεν έχουν σταματήσει να κατηγορούν την Ελλάδα ως καταφύγιο τρομοκρατών και πραξικοπηματιών (είτε πρόκειται για τους οκτώ είτε για μέλη κουρδικών οργανώσεων).

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση αλλά και διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία μια «προβοκάτσια» στο Αιγαίο ή αλλού θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τη βαθιά οικονομική κρίση εντός της Τουρκίας. Η Αθήνα θα έχει μια πρώτη ευκαιρία να διαπιστώσει ποιες είναι οι τουρκικές προθέσεις την ερχόμενη Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου. Τότε, με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχουν την ευκαιρία μιας διμερούς συνάντησης, η οποία εκκρεμούσε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στον Εβρο και φυλακίστηκαν στην Αδριανούπολη έως και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή