Οι εικοσάρηδες του Κοντραφούρη μαγεύουν στο ΚΠΙΣΝ

Οι εικοσάρηδες του Κοντραφούρη μαγεύουν στο ΚΠΙΣΝ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μιλάς με τον μουσικό Γιώργο Κοντραφούρη –η συνέντευξη έγινε από το τηλέφωνο–, νομίζεις ότι είναι 20 ετών, τέτοιο ενθουσιασμό έχει η φωνή του. Αλλά δεν είναι τόσο. Στο βιογραφικό του αναφέρεται πάνω πάνω: «Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967». Για να είμαστε ακριβείς, γεννήθηκε στα Ταμπούρια, άκουγε πολλή ροκ μουσική, σπούδασε κλασικό πιάνο και από τα 16 του έστρεψε το ενδιαφέρον του στην τζαζ παρακολουθώντας μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού με τον Μάρκο Αλεξίου. Εξακολουθεί να είναι τρελός για τη μουσική κι απόδειξη είναι η συλλογή του: 5.000 βινύλια, κυρίως ροκ, τζαζ και μια «αξιοπρεπής ελληνική δισκοθήκη». Οχι, δεν το φανταζόταν όταν ήταν μικρός ότι θα μπορούσε σήμερα να ζει από τη μουσική, να συνεργάζεται με μουσικούς από όλο τον κόσμο, να διδάσκει τζαζ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Δεν φανταζόταν επίσης ότι η ελληνική τζαζ σκηνή θα συνέχιζε και θα διευρυνόταν, διατηρώντας, παράλληλα, τον παλμό και την προσωπικότητά της. «Νιώθω τυχερός», επαναλαμβάνει συνεχώς. «Είμαι μουσικός, θέλω να παίζω. Αυτό ήθελα πάντοτε να κάνω. Ηθελα να μη χάσω το ενδιαφέρον μου για τη μουσική και να συνεχίσω να παίζω».

Αυτή η χαρά που τον «κρατάει ζωντανό, με τα αντανακλαστικά σε ετοιμότητα» ονομάζεται Baby Trio, το μουσικό σχήμα με το οποίο πρόκειται να δώσει μια συναυλία στο ΚΠΙΣΝ. Φέτος το σχήμα κλείνει τα δέκα του χρόνια και η ιδέα, που γεννήθηκε στο μυαλό του Γιώργου Κοντραφούρη όταν βρισκόταν στη Μουσική Ακαδημία Σιμπέλιους στο Ελσίνκι και παρακολουθούσε μια συναυλία του Youth Department, άνθησε στην Ελλάδα και έδωσε ωραίους καρπούς. Στο Βaby Trio συμμετέχουν νεαροί μουσικοί, εικοσάρηδες, στο ξεκίνημά τους, που αποχωρούν όταν φτάσουν στα 25. Στο σχήμα που θα ακούσουμε αύριο, παίζουν τα νυν μέλη της ομάδας και πολλοί μουσικοί που πέρασαν από τις τάξεις του «Τρίο», μεγάλωσαν και πλέον ακολουθούν δική τους πορεία.

Πώς νιώθει ένας καταξιωμένος μουσικός με διεθνείς συνεργασίες, ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος με Μάστερ από την Ακαδημία Σιμπέλιους, ένας πιανίστας της τζαζ όταν βγαίνει στη σκηνή με τους «μικρούς» για συναυλία, παίζοντας hammond (ηλεκτρικά πλήκτρα); «Βγαίνω στη σκηνή με τα πιτσιρίκια και είμαι ενθουσιασμένος», λέει. «Τρελαίνομαι για τις συναυλίες, τις πρόβες, το κουβάλημα, τις περιοδείες. Εξακολουθώ να κάνω αυτό που έκανα από μικρός, παραμένω συνδεδεμένος με τη μουσική και με όσα κάνουν οι νεότερες γενιές. Δεν παρακολουθώ μόνον τα δικά μας, τη γενιά μου. Βεβαίως είμαι “βετεράνος”. Εχω πιο πολλές “αγωνιστικές” στην πλάτη μου κι αυτό κάνει τους πιτσιρικάδες να νιώθουν ασφαλείς, καθώς αναλαμβάνω τα διαδικαστικά. Παίζοντας μαζί τους αλλάζω, γίνομαι πιο ευέλικτος, κι αυτό μπορεί να συμβεί χάρη στην εμπειρία μου. Αλλωστε ήμουν πάντοτε μουσικός της ομάδας, καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε καλό αποτέλεσμα».

​​Baby Trio του Γιώργου Κοντραφούρη, 2/9, στις 9 μ.μ. Ξέφωτο, ΚΠΙΣΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή