Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκτίναξη του τζίρου, λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, αλλά και με ισχυρές απώλειες, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, το ελληνικό Χρηματιστήριο ολοκλήρωσε την τελευταία εβδομάδα ενός αρκετά «έντονου» μήνα, ειδικά σε ό,τι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον. Η μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα λόγω Ιταλίας και οι αναταράξεις που έφεραν στις αναδυόμενες αγορές οι κρίσεις σε Τουρκία και Αργεντινή οδήγησαν το Χ.Α. σε σημαντικές πιέσεις, δίνοντας στους πωλητές τα ηνία της αγοράς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι κρίσιμος για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των ελληνικών τίτλων, με τον παράγοντα «Ιταλία» να αναμένεται να καθορίσει την τάση αλλά και τις διαθέσεις των επενδυτών.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 1,36%, στις 729,62 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 3,51%, στις 730,88 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 129,77 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο της Motor Oil να ξεπερνά τα 83 εκατ. ευρώ λόγω της εισαγωγής της στον MSCI Standard Greece. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,19%.

Το Χρηματιστήριο μέσα στο καλοκαίρι είχε κάποια καλά νέα να κεφαλαιοποιήσει (αναβαθμίσεις, κερδοφορία εταιρειών, κλείσιμο αξιολόγησης), ωστόσο η διττή φύση της ελληνικής αγοράς λειτούργησε ανασταλτικά στο να εκδηλωθεί κάποιο σταθερό ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Ουσιαστικά, η ελληνική αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί αναδυόμενη σε… ώριμο στάδιο, αφού ναι μεν έχει σταθερό νόμισμα και παρουσιάζει υψηλούς δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εσωκλείει ωστόσο ειδικά διαρθρωτικά ρίσκα που στερούν την προσέγγιση σε επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα παραμονής.

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα γεγονότων υψηλού ειδικού βάρους. Το άνευρο –έως βαρετό– καλοκαίρι δίνει τη θέση του σε έναν μήνα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την πορεία της υπόλοιπης χρονιάς. Το δημοψήφισμα στη FYROM στα τέλη του μήνα και η στάση της ιταλικής κυβέρνησης ξεχωρίζουν ως προς τις επιδράσεις που θα έχουν στο εγχώριο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.

Από εκεί και πέρα, ο εμπορικός πόλεμος αναμένεται να διατηρήσει τη νευρικότητα στις αναδυόμενες αγορές οι οποίες εσχάτως βρίσκονται στο επίκεντρο των εκροών των επενδυτικών κεφαλαίων. Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική αγορά δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από το γενικό κλίμα, καθώς η φύση των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις γειτονικές χώρες ή σε χώρες ανάλογου προφίλ λειτουργούν ομοιόμορφα σε ό,τι αφορά τη στάση τους και για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή