Αμετάβλητος παρέμεινε ο ΕΝΦΙΑ για το 62% των φορολογουμένων

Αμετάβλητος παρέμεινε ο ΕΝΦΙΑ για το 62% των φορολογουμένων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε ο ΕΝΦΙΑ για το 62% των φορολογουμένων, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χθες με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Ακόμη, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το υπουργείο, για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις. Ποσοστό 78% της τελευταίας αυτής κατηγορίας φορολογουμένων, που είδαν αυξήσεις στο εκκαθαριστικό τους, θα πληρώσει κατά μέσον όρο 12 ευρώ επιπλέον, προσθέτει.

Η ανάλυση του υπουργείου αναφέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις αφορά φορολογουμένους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις). Η αύξηση του φόρου θα μπορούσε να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, προσθέτει το υπουργείο. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι πολλές αυξήσεις φόρου συνδέονται και με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών.

Στις μειώσεις στέκεται περισσότερο η ανάλυση του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως π.χ. σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Λαμία, την Πάτρα, την Τρίπολη, την Κατερίνη, αλλά και σε λαϊκές περιοχές του Λεκανοπεδίου των Αθηνών (Πετράλωνα, Νέα Χαλκηδόνα, Κολωνός κ.α.). Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τις περιοχές όπου σημειώθηκαν αυξήσεις. Το υπουργείο επισημαίνει, εξάλλου, ότι η αύξηση κατά 50.000 ευρώ του κατώτατου ορίου περιουσίας επί της οποίας επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία, καταργώντας τον συμπληρωματικό φόρο για όλους τους φορολογουμένους με συνολική περιουσία αξίας έως και 250.000 ευρώ».

Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός φόρος ήταν μειωμένος κατά 9,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την περυσινή εκκαθάριση.

Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε ήταν φέτος 3,093 δισ. ευρώ, έναντι 3,153 δισ. ευρώ το 2017, 3,180 δισ. ευρώ το 2016 και 3,251 δισ. ευρώ το 2015. Συνεπώς, φέτος η συνολική βεβαίωση ήταν κατά σχεδόν 60 εκατ. ευρώ μειωμένη σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Κατά τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και πάνω.

Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ και πάνω, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα προς τα χαμηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζει το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή