Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του

Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ουάσιγκτον για το ύστατο χαίρε τον «Αμερικανό ήρωα», γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα αποχαιρετιστήριων τελετών τις οποίες αγνόησε ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ. 

Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν  – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του-1

 Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Ου. Μπους πρόκειται να εκφωνήσουν τους επικήδειους για τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό και πρώην αιχμάλωτο πολέμου στο Βιετνάμ, που ήταν γνωστός σε όλους για τον αντικομφορισμό του και την ικανότητά του να ξεπερνά τα κομματικά όρια.

Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν  – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του-2

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, 95 ετών, καθώς και παλιοί φίλοι και συνάδελφοι του Μακέιν θα μιλήσουν επίσης στην τελετή αυτή που ξεκίνησε στις 17.00 στον καθεδρικό της Ουάσινγκτον. Ο Μακέιν είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από τον θάνατό του ότι δεν επιθυμούσε να παραστεί στην κηδεία του ο Τραμπ, αφού οι δύο άνδρες ουδέποτε έκρυψαν την αμοιβαία αντιπάθειά τους.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας ο πρόεδρος έφυγε από τον Λευκό Οίκο και πήγε σε ένα γήπεδο γκολφ κοντά στην Ουάσινγκτον.

Η σορός του γερουσιαστή, έφτασε νωρίτερα στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον αφού η αυτοκινητοπομπή έκανε πρώτα στάση στο Νάσιοναλ Μολ, όπου η σύζυγος του Μακέιν, Σίντυ εναπόθεσε στεφάνι στο Μνημείο για τους Βετεράνους που σκοτώθηικαν στο Βιετνάμ, προς τιμήν όσων σκοτώθηκαν στον πόλεμο. 

Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν  – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του-3

Συνοδευόταν από τον Τζιμ Μάτις και τον Τζον Κέλι, που και οι δύο είναι βετεράνοι του πολέμου.

Μέλη του στρατού μετέφεραν με σεβασμό το φέρετρο του βετεράνου και γερουσιαστή της Αριζόνα στον καθεδρικό ναό, εντός του οποίου βρίσκονταν ήδη φίλοι και αγαπημένοι του περασμένους φίλους και αγαπημένους του, ανάμεσα στους οποίους κορυφαίοι πολιτικοί των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Αισθητή ήταν η απουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την τελετή. 

Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν  – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του-4

Συντετριμμένη η κόρη του του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, Μέγκαν, αποχαιρέτησε τον πατέρα της, λέγοντας: «Ηταν σπουδαίος άνθρωπος. Το έθνος θρηνεί την απώλεια του αμερικανικού μεγαλείου. Δεν πρόκειται για φθηνή ρητορική, είναι αλήθεια».

Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν  – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του-5
Η σύζυγος και η κόρη του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, Σίντυ και Μέγκαν. 

«Η Αμερική του Τζον Μακέιν δεν έχει ανάγκη να την ξανακάνουν μεγάλη, γιατί ανέκαθεν ήταν μεγάλη» είπε, ειρωνευόμενη ανοιχτά το προεκλογικό σλόγκαν του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα. 

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να θρηνήσουμε τον θάνατο του αμερικανικού μεγαλείου, του αληθινού, όχι της φτηνής ρητορικής από άνδρες που ούτε καν θα πλησιάσουν ποτέ τη θυσία που έκανε εκείνος τόσο πρόθυμα, ούτε την οπορτουνιστική οικειοποίηση εκείνων που διάγουν μια άνετη και προνομιούχα ζωή ενώ εκείνος υπέφερε και υπηρετούσε», πρόσθεσε η Μέγκαν Μακέιν, μιλώντας εμφανώς για τον πρόεδρο, χωρίς να αναφέρει καθόλου το όνομά του. 

Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν  – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του-6

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος ο Μακέιν είχε ζητήσει από τους Ομπάμα και Μπους – ένα Δημοκρατικό και έναν Ρεπουμπλικανό – να εκφωνήσουν τον επικήδειο λόγο προς τιμήν του, μια κίνηση που θεωρήθηκε μήνυμα προς τη χώρα για την επιθυμία του για δικομματισμό.

Επίσης, απούσα είναι και η Σάρα Πέιλιν, η υποψήφια αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2008, όταν ο Μακέιν ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα. 

Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν  – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του-7

Πρόσφατα, στα απομνημονεύματά του, ανέφερε ότι μετάνοιωσε που επέλεξε την πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκας για αντιπρόεδρό του. Ο Ντόναλντ Τραμπ εκπροσωπείται από τον στενότερο συνεργάτη του, τον στρατηγό Τζον Κέλι, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

Η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ, παρίσταται επίσης στην κηδεία μαζί με τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ. Παρόντες στον καθεδρικό, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Μαντλίν Ολμπράιτ, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο Γουόρεν Μπίτι μαζί με τη σύζυγό του, ηθοποιό Ανέτ Μπένινγκ.

Υστατο χαίρε στον Τζον Μακέιν  – «Το έθνος θρηνεί», λέει η κόρη του-8

Χθες, η σορός του Μακέιν εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Καπιτώλιο, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πήγαν για να αποχαιρετίσουν τον πολιτικό. Παρούσα στην τελετή αυτή, με στωικότητα και αξιοπρέπεια, ήταν και η μητέρα του πολιτικού, Ρομπέρτα Μακέιν, 106 ετών.

Ο πολιτικός και πρώην αιχμάλωτος πολέμου έχασε την μάχη με τον καρκίνο στις 25 Αυγούστου, σε ηλικία 81 ετών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή