Προεκλογικό εναρκτήριο λάκτισμα από τη ΔΕΘ

Προεκλογικό εναρκτήριο λάκτισμα από τη ΔΕΘ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «βαθιά νερά» μπαίνει από την τρέχουσα εβδομάδα, και στον απόηχο του κυβερνητικού ανασχηματισμού, η πολιτική ζωή της χώρας, με αφορμή τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταστρώνουν τη στρατηγική τους, καθώς επί της ουσίας εγκαινιάζεται μια άτυπη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδος με ορίζοντα τον προσεχή Μάιο, οπότε θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι ευρωεκλογές και –σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες και ενδείξεις– και οι εθνικές εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με τις «πρόδρομες» δημοσκοπήσεις του Αυγούστου –που μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι από τις περισσότερο αξιόπιστες των επόμενων εβδομάδων, όταν η καλοκαιρινή έξοδος θα έχει ολοκληρωθεί–, οι κομματικοί συσχετισμοί δεν έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά από τον περασμένο Ιούνιο: η Ν.Δ. διαθέτει ευρύ προβάδισμα φλερτάροντας με την αυτοδυναμία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις δυνάμεις του, παρά τους πολλαπλά προβληματικούς χειρισμούς αναφορικά με την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Ουσιαστικά, οι σταθμοί που θα κρίνουν τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι οι εξαγγελίες των δύο «μονομάχων» στη ΔΕΘ, η «σκανδαλολογία», η δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και οι πολιτικές «μεταγραφές» στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Η οικονομία

Στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας θα λάβει εντός της εβδομάδας τις τελικές αποφάσεις για τις «ισορροπίες» που θα τηρήσει μεταξύ μείωσης φόρων και εισφορών για τη λεγόμενη μεσαία τάξη και κοινωνικών παροχών στο «πακέτο» που θα εξαγγείλει από τη ΔΕΘ, ενώ επενδύει παράλληλα και στη διανομή του υπερπλεονάσματος του 2018 που θα ακολουθήσει, στο τέλος του χρόνου. Ομως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι δρομολογούμενες παροχές μπορούν να αντισταθμίσουν πολιτικά τη φθορά της κυβέρνησης μετά μια τετραετία εξαντλητικής υπερφορολόγησης. Από την πλευρά του, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης προετοιμάζει επίσης εξαγγελίες για τη ΔΕΘ, εστιάζοντας στη μείωση φόρων και εισφορών. Οπως αναφέρουν όμως συνεργάτες του, «δεν πρόκειται να δεσμευθεί για μέτρα που δεν θα μπορεί να υλοποιήσει ως πρωθυπουργός». Εξάλλου, με τη νίκη της Ν.Δ. σχεδόν να προεξοφλείται, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να πέσει στην παγίδα που έπεσαν ο κ. Γ. Παπανδρέου με το «λεφτά υπάρχουν» και ο κ. Τσίπρας με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Το δεύτερο θέμα που θα κυριαρχήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι η λεγόμενη «σκανδαλολογία». Κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους προαναγγέλλουν «εξελίξεις» πριν από το τέλος του μήνα με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis. Πάντως, και προ μηνών, κορυφαίοι υπουργοί έκαναν σε σχέση με τη Novartis λόγο για κορυφαίο σκάνδαλο, χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν από τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε έναν πόλεμο λάσπης με την κυβέρνηση. Προσθέτει, όμως, ότι «εάν υπάρξουν χτυπήματα κάτω από τη μέση, αυτά θα απαντηθούν».

Επίσης, στη φαρέτρα του πρωθυπουργού βρίσκεται η δρομολόγηση της συνταγματικής αναθεώρησης ως μοχλού ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών με τη Ν.Δ., αλλά και πιθανών συγκλίσεων με το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι. Η αναθεωρητική διαδικασία θα εκκινήσει τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Ομως, ο κ. Τσίπρας, κατά πληροφορίες, θα κάνει ειδική αναφορά στο «στίγμα» της κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Η Ν.Δ. δεν έχει επί του παρόντος ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στο πεδίο της αναθεώρησης. Ομως, με δεδομένο ότι είναι σαφής ο προσανατολισμός του Μεγάρου Μαξίμου να την «εργαλειοποιήσει» για πολιτικά οφέλη και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις κάλπες, θεωρείται πολύ πιθανό να αποφασίσει να απόσχει από την όλη διαδικασία.

Το ονοματολογικό

Τελευταίος κρίσιμος σταθμός στην πορεία προς τις πολλαπλές επερχόμενες αναμετρήσεις θα είναι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Παρά τα περί του αντιθέτου σενάρια –ότι η συμφωνία θα «παγώσει» ή θα διενεργηθεί δημοψήφισμα–, ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ακόμη και εάν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν και υποχρεωθεί για τους επόμενους μήνες να πορευθεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ στη Βουλή θεωρείται πως θα ανοίξει τον δρόμο προς τις κάλπες. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. στο παρασκήνιο «φλερτάρουν» με στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το άνοιγμα στον λεγόμενο «μεσαίο» χώρο.

Υπ’ αυτήν την έννοια, οι προσχωρήσεις των τελευταίων μηνών στη Ν.Δ. και ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, δεν είναι το τέλος, αλλά μόνον η αφετηρία της στρατηγικής διεύρυνσης που θα ακολουθήσουν τα δύο κόμματα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή