Ακόμη και νεκρός ο Μακέιν προκαλεί φόβο στον Τραμπ

Ακόμη και νεκρός ο Μακέιν προκαλεί φόβο στον Τραμπ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή oξείας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Λευκού Οίκου και σχεδόν όλου του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ, στάθηκαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του εκλιπόντος Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέστειλε μεσίστια τη σημαία του Λευκού Οίκου για λίγες μόνο ώρες το Σάββατο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, βετεράνοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί υποχρέωναν τον πρόεδρο να βάλει έστω και προσωρινά στην άκρη την προσωπική του αντιπάθεια προς τον Μακέιν, αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές σε έναν από τους τελευταίους Αμερικανούς ήρωες.

Την Παρασκευή, την ώρα που η σορός του Μακέιν επρόκειτο να φθάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχοντας ήδη εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σε εκκλησία του Φοίνιξ της Αριζόνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Ιντιάνα, για να εμφανισθεί σε πολιτική συγκέντρωση οπαδών του στη συντηρητική πολιτεία. Το Σαββατοκύριακο, όταν όλη η «επίσημη» Ουάσιγκτον –ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας– θα έχει συγκεντρωθεί στον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας για τη νεκρώσιμη ακολουθία του Μακέιν, ο πρόεδρος Τραμπ θα προσπαθήσει να ταπεινώσει για μία ακόμη φορά τον Μακέιν, μεταβαίνοντας στο προεδρικό θέρετρο του Καμπ Ντέιβιντ για μερικές παρτίδες γκολφ. Ο Τραμπ υποχρεώθηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του 81χρονου γερουσιαστή, δύο 24ωρα μετά την εκδημία του Μακέιν και μόνο υπό την πίεση στενών συνεργατών και της κόρης του, Ιβάνκα.

H επιστολή

Στενοί φίλοι του Μακέιν υποστηρίζουν στην εφημερίδα New York Times ότι ο εκλιπών δεν ένιωθε αντιπάθεια για τον Τραμπ, ακόμη και στο τέλος της ζωής του. Η μεταθανάτια επιστολή που άφησε, όμως, ο Μακέιν για να διαβασθεί αυτή την εβδομάδα, περιέχει αυστηρές επικρίσεις κατά του Αμερικανού προέδρου.

Η έμφαση που δίνει ο Μακέιν στην αξία του πατριωτισμού, απαλλαγμένου από μίσος και βία, αλλά και στην ανάγκη «κατεδάφισης τειχών και όχι οικοδόμησής τους», φέρεται να πυροδότησε την οργή του Τραμπ εξαιτίας των αναφορών στις αμφιλεγόμενες ακραίες πολιτικές του πρωτοβουλίες. Την οργή του εξεδήλωσε ο Τραμπ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου, που περιέγραψαν τον πρόεδρο βυθισμένο στην κατάθλιψη. Σε συζητήσεις με στενούς του συνεργάτες, ο Τραμπ φέρεται να εξέφρασε παράπονα εναντίον πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των Times, ότι τα ΜΜΕ υπήρξαν αδίκως επικριτικά απέναντί του και αδικαιολόγητα ήπια με τον Μακέιν.

Την ίδια στιγμή, νέα προβλήματα για τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δημιουργούν τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα από προκριματικές αναμετρήσεις, ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, οι οποίες θα κρίνουν –μεταξύ άλλων– τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Παρά τις προσπάθειες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ταυτίσει τους Δημοκρατικούς με την εγκληματικότητα και την παράτυπη μετανάστευση, τρεις Αφροαμερικανοί εξελέγησαν από το Δημοκρατικό Κόμμα για να διεκδικήσουν τον θώκο του κυβερνήτη σε ισάριθμες σημαντικές πολιτείες του Νότου, ενώ αριθμός-ρεκόρ γυναικών και ομοφυλοφίλων έλαβαν το χρίσμα για να διεκδικήσουν έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μαύρος και προοδευτικός υποψήφιος των Δημοκρατικών για κυβερνήτης της Φλόριντα, Αντριου Γκίλαμ.

Παρά τη χρήση ρατσιστικών στερεοτύπων από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Ρον Ντεσάντις, ο Γκίλαμ μοιάζει να προηγείται με σημαντική διαφορά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Σκοτεινό παρελθόν

Οι ελάχιστα συγκεκαλυμμένες ρατσιστικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ βρίσκουν μιμητές σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή στο Κολοράντο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για κυβερνήτης, Ουόλτερ Στέιπλετον, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ζοφερό παρελθόν της οικογένειάς του, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο επί δεκαετίες δήμαρχος του Ντένβερ και προπάππος του, ήταν ηγετικό στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν.

Ενδεικτική της ιδεολογικής πόλωσης υπήρξε ομιλία του Τραμπ τη Δευτέρα, στην οποία ο πρόεδρος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «ταχείας και βίαιης ανατροπής των πάντων από τους Δημοκρατικούς» σε περίπτωση νίκης του κόμματος της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ανυποχώρητος σε ζητήματα ηθικής

Η αυστηρή ερμηνεία που έδινε ο Τζον Μακέιν στα ζητήματα ηθικής και δικαίου τον κατέστησε ιδιαίτερα αγαπητό σε σημαντική μερίδα πολιτών, αλλά και αντιπαθή σε πολλούς συναδέλφους του πολιτικούς, σύμφωνα με κύριο άρθρο της εφημερίδας New York Times. Ο Ρεπουμπλικανός Μακέιν δεν δίστασε έτσι το 2005 να προωθήσει «μεγάλο συμβιβασμό» με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, δίνοντας τη δυνατότητα σε 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες να καταθέσουν χαρτιά για υπηκοότητα. Μερικά χρόνια νωρίτερα, ο πάλαι ποτέ αιχμάλωτος πολέμου των Βιετναμέζων υπέγραφε με τον Δημοκρατικό Ρας Φάινγκολντ σημαντικό νομοσχέδιο με στόχο την αυστηροποίηση των κανόνων χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο Μακέιν είχε επιτύχει συμβιβαστική λύση, εξασφαλίζοντας την ψήφιση νόμου για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων. Τη σκληρή στάση του Μακέιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις εκκλήσεις του για εισβολή στο Ιράκ και βομβαρδισμό της Λιβύης έρχεται να αντισταθμίσει η τελευταία νομοθετική του πράξη: η καταψήφιση του νόμου Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη το καλοκαίρι του 2017.  A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή