«Αγιο Δισκοπότηρο» για την κυβέρνηση αποτελεί η διάσωση των συντάξεων

«Αγιο Δισκοπότηρο» για την κυβέρνηση αποτελεί η διάσωση των συντάξεων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάσωση των συντάξεων, το «Αγιο Δισκοπότηρο» που κυνηγούν οι κυβερνώντες εδώ και μήνες, θα βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών τουλάχιστον μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Θα έχει δε προηγηθεί η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς και βέβαια η κρίσιμη συνεδρίαση των… ιπποτών της Στρογγύλης Τραπέζης, του Eurogroup, που φαίνεται πως κρατάει τα κλειδιά για το Ιερό Γκράαλ.

Σε εθνικό επίπεδο, η απόφαση για την ακύρωση του μέτρου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε το 2017, για να κλείσει η 3η αξιολόγηση, θεωρείται ειλημμένη και, πλέον, οι συσκέψεις στο Μαξίμου αφορούν τον τρόπο που θα διαχειριστεί το θέμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αν δηλαδή θα το ανακοινώσει ευθέως από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ή θα αρκεστεί στις έμμεσες αναφορές, αντίστοιχες με αυτές που επιδίδονται το τελευταίο διάστημα όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Οι αντιδράσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβληματίζουν τους κυβερνώντες, που επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι οι θέσεις του Ταμείου είναι γνωστές και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αναδίπλωση από την προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο. Αντίθετα, έντονες είναι και θα είναι οι διεργασίες για να πεισθούν στο σύνολό τους οι Eυρωπαίοι εταίροι που είναι άλλωστε υπεύθυνοι για την ενεργοποίηση των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος, αλλά και για τα μηνύματα που στέλνονται στις αγορές, ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Δημοσιονομική βάση των κυβερνητικών επιχειρημάτων προς τους ευρω-θεσμούς, στηρίζεται στο πλεόνασμα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ που υπολογίζουν πως θα εμφανίσει ο ΕΦΚΑ στο τέλος του έτους, παράλληλα με την εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αναλογιστικά, η ελληνική πλευρά παραδέχεται μεν πως αυξάνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολογίζει όμως ότι παραμένει εντός των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, ενώ προβληματική εμφανίζεται η επιχειρηματολογία της σε σχέση με τις διαρθρωτικές συνέπειες ανάσχεσης του μέτρου. Η γήρανση του πληθυσμού και οι συνέπειές της στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στα αμέσως επόμενα χρόνια δημιουργούν ισχυρά προσκόμματα στις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Οπως εμπόδια δημιουργούν και οι αυξημένες προσδοκίες που καλλιεργούν τα κυβερνητικά στελέχη στα εργασιακά, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναφορά του κ. Τσίπρα για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που ισχύει σε νέους, ηλικίας έως 24 ετών, παράλληλα με τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας για επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και μαζική επέκταση κλαδικών συμβάσεων με πιθανές αυξήσεις σε ομάδες εργαζομένων ακόμη και πάνω από 250 ευρώ, έχει θορυβήσει τους Eυρωπαίους. Οι οποίοι επισημαίνουν ότι όλα αυτά μαζί δίνουν αφενός κακό μήνυμα στις αγορές, αφετέρου λειτουργούν κόντρα σε κορυφαία μακροοικονομικά μεγέθη, όπως η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή