Οι αγορές δεν φοβούνται τις πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα

Οι αγορές δεν φοβούνται τις πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανασχηματισμός έβαλε και επίσημα την Ελλάδα στην τελική (μακρά ή βραχεία) ευθεία των εκλογών, κάτι που για τις αγορές αποτελεί «σήμα» αστάθειας και αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων και οικονομολόγους που μίλησαν στην «Κ» και που παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις, ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός δεν απευθύνεται στους επενδυτές, αλλά στο εσωτερικό ακροατήριο και αποτελεί «non event», ωστόσο το γεγονός ότι η χώρα οδεύει προς τις πρόωρες –ίσως– κάλπες αποτελεί μια θετική εξέλιξη.

Οπως επισημαίνουν, οι αγορές θα καλωσορίσουν μια νέα κυβέρνηση πιο φιλική προς τις επενδύσεις, με το μεγάλο στοίχημα της τρέχουσας κυβέρνησης να είναι οι συντάξεις, ενώ οι επενδυτές αναμένεται να παρακολουθήσουν στενά τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Οπως τονίζει χαρακτηρικά στην «Κ» ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στη Eurasia Group, ο ανασχηματισμός αποτελεί πλέον επίσημα την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου, κάτι που δεν αναμένεται να ανησυχήσει ιδιαίτερα τις αγορές.

Παρά τις εικασίες που γίνονταν για πολλές εβδομάδες γύρω από τον ανασχηματισμό, φαίνεται ότι οι αλλαγές δεν κατάφεραν να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα την ώθηση που ήλπιζε, σημειώνει.

Οι αλλαγές οι οποίες έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα δεν απευθύνονται στις αγορές, αλλά απευθύνονται κυρίως σε ένα εσωτερικό κοινό και μάλιστα φαίνεται να ανοίγουν την πόρτα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η προσέγγιση των πρώην μελών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και η εισαγωγή νεότερων προσώπων, θα πρέπει να θεωρηθούν μια προσπάθεια ανοίγματος προς περισσότερο κεντρώους ψηφοφόρους. Προς το παρόν, επισημαίνει ο κ. Ραχμάν, είναι αβέβαιο το πώς ακριβώς θα επηρεάσουν αυτές οι εξελίξεις το εκλογικό σώμα, αλλά το γεγονός ότι ο Τσίπρας διατηρεί τις κορυφαίες θέσεις σταθερές –υπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας– στέλνει ένα μήνυμα συνέχειας της πολιτικής.

Με δεδομένο αυτό και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν θα είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Σύμφωνα με τον κ. Ραχμάν, οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Οι επενδυτές θα ανησυχήσουν αν ο Τσίπρας ξεκινήσει να ξεδιπλώνει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ακολουθήσει, όπου είναι πιθανό να προβεί σε επεκτατικές ανακοινώσεις πολιτικής».

Για τους επενδυτές ο ανασχηματισμός ήταν «non event», αναφέρει στην «Κ» ο Βολφγκάνγκο Πικόλι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. Είναι επίσης απίθανο να δώσει ώθηση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά ένα δύσκολο καλοκαίρι, επισημαίνει. Η μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του μεγάλου προβαδίσματος που έχει η Νέα Δημοκρατία είναι η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συμφωνούσαν να καταργήσουν το μέτρο αυτό.

Βραχυπρόθεσμα, ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει κάποια δυναμική φέρνοντας πίσω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό και δίνοντας υποσχέσεις με κάποια δημοσιονομικά επεκτατικά μέτρα. Κανένα όμως από αυτά δεν θα συμβάλει στην τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, σημειώνει ο κ. Πικόλι.

Οι επενδυτές θα καλωσορίσουν τις νέες εκλογές στην Ελλάδα, αναφέρει στην «Κ» η επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management, Μέγκαν Γκριν. Οι εκλογές δεν αποτελούν ανησυχητικό παράγοντα για τις αγορές, καθώς οι διεθνείς επενδυτές θα θεωρούσαν πιθανώς μια νίκη της Ν.Δ. επιστροφή της Ελλάδας σε ασφαλέστερα, πιο προβλέψιμα «χέρια». Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, η κ. Γκριν λέει πως οι περισσότεροι επενδυτές στις ΗΠΑ δεν κατάλαβαν καν ότι έγινε. Η παραμονή Τσακαλώτου και άλλων βασικών υπουργών ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι και έτσι δεν μπήκε στο ραντάρ των traders.

Πώς η χώρα θα μπει στο ραντάρ των επενδυτών

Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα των άλλων χωρών που βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης για να προσελκύσει τους επενδυτές, τονίζει στην «Κ» ο Κάρστεν Εσε, οικονομολόγος στην τράπεζα Berenberg, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν αναγκαστικά αρνητικό σήμα για τους επενδυτές, καθώς υπάρχει η πιθανότητα νίκης της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος το οποίο θα ακολουθήσει μια πιο φιλική πολιτική προς τους επενδυτές, όπως επισημαίνει. Οπως διαπιστώνεται και σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, είναι στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα και να καταστήσει επιτυχημένη την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Ετσι και αλλιώς, η δουλειά δεν είναι πολύ δύσκολη, επισημαίνει ο οικονομολόγος της Berenberg. Η κυβέρνηση πρέπει απλώς να αντιγράψει και να μελετήσει τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι άλλες χώρες των προγραμμάτων διάσωσης και να ακολουθήσει την επιτυχή πορεία τους (π.χ. χαμηλότεροι εταιρικοί φόροι, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα των αγορών προϊόντων, φοροαπαλλαγές για νέες επενδύσεις, ενίσχυση του τραπεζικού τομέα για τη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης κ.λπ.). Αυτό θα τη φέρει στο ραντάρ των αγορών. Ο κ. Εσε προειδοποιεί ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα ήταν καλό να χρησιμοποιηθεί και αυτό θα βοηθούσε στη βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων. «Η Ελλάδα έχει ένα προσωρινό απόθεμα ρευστότητας που θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, επομένως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει στις αγορές, ωστόσο όσο υψηλότερο είναι το cash buffer, τόσο περισσότερο το ελληνικό spread έναντι των άλλων χωρών θα συρρικνωθεί».

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, και ο κ. Εσε σημειώνει ότι αποτελεί «non event» για τις αγορές, καθώς οι περισσότεροι σημαντικοί υπουργοί παρέμειναν και γι’ αυτό και οι αποδόσεις των ομολόγων δεν αντέδρασαν καθόλου. Το αν η ελληνική κυβέρνηση θα εμμείνει στη συμφωνηθείσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, δεν είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τους νέους ή τους παλιούς υπουργούς, αλλά από την πολιτική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει ο κ. Εσε, το πρόγραμμα απαιτεί περικοπή των συντάξεων το 2019, αλλά ο εκλογικός κύκλος ο οποίος έχει ξεκινήσει δεν καθιστά αυτό το βήμα ελκυστικό. Θα εξαρτηθεί από τους επίσημους πιστωτές αν επιτρέψουν στην Ελλάδα να καθυστερήσει την περικοπή των συντάξεων, επισημαίνει ο κ. Εσε.

Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο είναι πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, για τη μείωση των φόρων, κάτι που είναι ευπρόσδεκτο από τους διεθνείς επενδυτές και θα μπορούσε ίσως να βελτιώσει τις πιθανότητές του να πείσει τους πιστωτές να καθυστερήσουν τις περικοπές των συντάξεων, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή