Ανοιχτός σε παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit o Μπαρνιέ

Ανοιχτός σε παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit o Μπαρνιέ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύριος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είναι ανοικτός σε μια μικρή παράταση των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο, οι οποίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, λέγοντας ότι αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν «έως τα μέσα Νοεμβρίου.»

Επί του παρόντος, προβλέπεται επίσημα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Οκτωβρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την επικύρωση της συμφωνίας εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «από το βρετανικό κοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό, πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Είναι εφικτό. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι χρόνος αλλά πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε απευθυνόμενος στη βρετανική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ δεν σημειώνουν πρόοδο, ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία, λόγω των διαφορών που αφορούν κυρίως τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Απέναντι στο αδιέξοδο, οι δύο πλευρές αρχίζουν να εξετάζουν μια παράταση των διαβουλεύσεων.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ έκανε επίσης λόγο την Τετάρτη για «ένα περιθώριο ελιγμών» στο χρονοδιάγραμμα.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου του 2019. Ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη, σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας, να συνεχίσει έως το τέλος του 2020 να αντιμετωπίζει τη Βρετανία ως χώρα μέλος προκειμένου να βοηθήσει στη μετάβαση, ωστόσο «χωρίς δικαίωμα ψήφου» για το Λονδίνου στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή