Φρενάρει η ανάπτυξη: Περιορίστηκε στο 1,8% το β΄ τρίμηνο

Φρενάρει η ανάπτυξη: Περιορίστηκε στο 1,8% το β΄ τρίμηνο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 1,8% για το 2ο τρίμηνο του 2018, έναντι ρυθμού 2,5% στο 1ο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα η αναχαίτιση του ρυθμού ανάπτυξης γίνεται πιο εμφατική δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις επιδόσεις του 1ου τριμήνου (στο 2,5% έναντι 2,3% της ανακοίνωσης του Ιουνίου).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη σε ετήσια βάση των μεγεθών που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ έχει ως εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% (από μηδενική μεταβολή το α' τρίμηνο εφέτος), ενώ ειδικά η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1% (από μηδενική μεταβολή το α' τρίμηνο) και της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2% (από οριακή αύξηση 0,1% το α' τρίμηνο).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 5,4% (από μείωση 10,3% το α' τρίμηνο).

-Αύξηση 9,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από αύξηση 8% το α' τρίμηνο). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 7,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,2%.

-Αύξηση 4,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από μείωση 3,1% το α' τρίμηνο). Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 16,2%.

-Σε τριμηνιαία σύγκριση (β' τρίμηνο 2018 προς α' τρίμηνο 2018), οι μεταβολές έχουν ως εξής:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,5%.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.

-Αύξηση 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,5%.

-Αύξηση 4,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%

Σημειώνεται τέλος, ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,8% το β' τρίμηνο 2018 σε σχέση με το β' τρίμηνο 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή