Ισραήλ: Συγγνώμη του δημόσιου ραδιοφώνου για μετάδοση αποσπάσματος του Βάγκνερ

Ισραήλ: Συγγνώμη του δημόσιου ραδιοφώνου για μετάδοση αποσπάσματος του Βάγκνερ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους Ισραηλινούς ακροατές για ένα μουσικό κομμάτι του Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ, το οποίο ακούστηκε από έναν ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας που ειδικεύεται στην κλασική μουσική.

Ο συνθέτης του 19ου αιώνα αποτελεί μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για το Ισραήλ και την εβραϊκή θρησκεία, λόγω των έντονων αντισημιτικών θέσεων του και της γοητείας που ασκούσε στον Αδόλφο Χίτλερ και γενικότερα στη Γερμανία του Τρίτου Ράιχ.

Συγκεκριμένα, από τον ραδιοφωνικό σταθμό Kol Hamusica ακούστηκε ένα απόσπασμα του «Λυκόφωτος των Θεών», του τέταρτου μέρους της επικής τετραλογίας έργων όπερας του συνθέτη, «Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν». Ακολούθως, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας εξέφρασε δημόσια συγγνώμη για τη συγκεκριμένη μουσική επιλογή του σταθμού, τονίζοντας ότι ο ραδιοφωνικός παραγωγός που προέβη σε αυτή, έσφαλε με την επιλογή του, και προσθέτοντας ότι δεν ακουστούν ξανά έργα του Γερμανού συνθέτη.

Επίσης, στην ανακοίνωση του, ο φορέας αναγνώρισε τον πόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια ακρόαση στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του.

Στα μουσικά έργα του Βάγκνερ, καθώς και στα πολλά δοκίμια ποικίλης θεματολογίας που έγραψε, εκφράζονται, μεταξύ άλλων, ιδέες φυλετικής καθαρότητας και αντισημιτισμού, οι οποίες άσκησαν σημαντική επιρροή στον Αδόλφο Χίτλερ και τον Εθνικοσοσιαλισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δοκίμιο του «Το Εβραϊκό Στοιχείο στη Μουσική», το οποίο θεωρείται βιβλιό-σταθμός για την ιστορία και την εξέλιξη του γερμανικού αντισημιτισμού.

Εντούτοις, η μουσική του αμφιλεγόμενου συνθέτη δεν είναι απαγορευμένη από το ισραηλινό κράτος, όμως λόγω την ευρείας κοινωνικής εναντίωσης προς το ίδιο το πρόσωπο του συνθέτη και το καλλιτεχνικό του έργο, δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου στο Ισραήλ.

Παρ' όλα αυτά, δεν λείπουν και οι φωνές που απορρίπτουν την καταδίκη του έργου του συνθέτη με γνώμονα τις καταδικαστέες απόψεις που εξέφραζε. «Υπάρχουν τόσο επιζώντες του Ολοκαυτώματος που αγαπούν τη μουσική του, όσο υπάρχουν που την απορρίπτουν. Πρέπει να ακούσεις τη μουσική του, η οποία είναι πανέμορφη», δήλωσε ενδεικτικά ο Τζόναθαν Λίβνι, επικεφαλής του ισραηλινού συλλόγου για τη μουσική του Βάγκνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή