ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη επτά ετών για δύο ρεπόρτερ του Reuters

REUTERS

Ο Ουά Λόνε (αρ.) και ο Κιάο Σόε Ου, μία ημέρα πριν από τη σύλληψή τους, στα γραφεία του Reuters στη Γιανγκόν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΙΑΝΓΚΟΝ. Σε επτά χρόνια κάθειρξη καταδίκασε χθες δικαστήριο της Μιανμάρ δύο δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών.

Ο 32χρονος Ουά Λόνε και ο 28χρονος Κιάο Σόε Ου καταδικάσθηκαν σύμφωνα με νόμο της αποικιοκρατικής περιόδου, που απαγορεύει τη συλλογή και δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων. Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ανέφεραν ότι θα καταθέσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Οι δύο καταδικασθέντες ερευνούσαν τη σφαγή χωρικών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ. Η απόφαση του δικαστηρίου αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση της τιμηθείσας με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, προέδρου Αούνγκ Σαν Σου Κι. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που ελέγχονται από τον στρατό, έχουν εξαπολύσει εδώ και ένα χρόνο συστηματική εκστρατεία τρομοκράτησης των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ, πείθοντας 700.000 από αυτούς να εγκαταλείψουν την κατά πλειοψηφία βουδιστική χώρα, για να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές. Την αποδοκιμασία της εξέφρασε χθες η επικεφαλής του ΟΗΕ για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και πρώην πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία χαρακτήρισε «παρωδία δικαιοσύνης» τη δικαστική υπόθεση κατά των δύο δημοσιογράφων.

Την πρόθεσή του να συζητήσει το θέμα των καταδικασθέντων δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. «Η φυλάκιση δημοσιογράφων που γράφουν για ενοχλητικές αλήθειες αποτελεί απαράδεκτο πλήγμα στην ελευθεροτυπία. Θα συζητήσω το σοβαρό αυτό θέμα κατά την επίσκεψή μου στη Βιρμανία», έγραψε χθες ο κ. Χαντ στο Twitter.

Οι δύο ρεπόρτερ συνελήφθησαν στις 12 Δεκεμβρίου 2017, ενώ ερευνούσαν τον θάνατο 10 Ροχίνγκια στο χωριό Ιν Ντιν της πολιτείας Ραχίν της Μιανμάρ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ