Κόσοβο και Σερβία συζητούν, όλοι οι άλλοι όμως διαφωνούν

Κόσοβο και Σερβία συζητούν, όλοι οι άλλοι όμως διαφωνούν

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Αυτήν Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των ηγεσιών της Σερβίας και του Κοσόβου για την επαναχάραξη των συνόρων με την αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών, μια ιδέα που αποκηρύσσεται όλο και συχνότερα από πολλές πλευρές. Καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Κοσοβάρος ομόλογός του Χασίμ Θάτσι ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου στις Βρυξέλλες μαζί με την Φεντερίκα Μογκερίνι, πολλές ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής το Βερολίνο εκφράζουν επιφυλάξεις, φοβούμενες ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα προκαλούσε ντόμινο παρόμοιων διεκδικήσεων (στην ΠΓΔΜ και στη Βοσνία π.χ.), αναζωπυρώνοντας τους βαλκανικούς εθνικισμούς.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς είπε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο για το Κόσοβο και περιέγραψε τις κόκκινες γραμμές του διαλόγου: ούτε το Κόσοβο πρόκειται να είναι αυτόνομο στο πλαίσιο της Σερβίας, ούτε όμως υπάρχει περίπτωση η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο, που αυτοανακηρύχθηκε μονομερώς κράτος. «Αναζητείται συμβιβασμός. Είμαστε σε αυτό το στάδιο, αλλά το ερώτημα είναι τι είδους συμβιβασμός», δήλωσε. Πάντως, η μυστική διπλωματία Βούτσιτς – Θάτσι με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον δεν έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως στο εσωτερικό των χωρών τους. Σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συζήτηση στη Βουλή του Κοσόβου για το θέμα, με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, που απαιτεί να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή