Συνάντηση Αποστολάκη με τον αρχηγό Ε.Δ. ΗΠΑ

Συνάντηση Αποστολάκη με τον αρχηγό Ε.Δ. ΗΠΑ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα για διήμερη επίσημη επίσκεψη βρίσκεται από χθες ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ, προκειμένου να έχει συνάντηση και εκτενείς συζητήσεις για διμερή θέματα με τον Ελληνα ομόλογό του, αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο κ. Ντάνφορντ επισκέπτεται την Ελλάδα αποδεχόμενος πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο κ. Αποστολάκης. Η επίσκεψή του θεωρείται, επίσης, έμπρακτη αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ του σταθεροποιητικού ρόλου που έχει διαδραματίσει ο κ. Αποστολάκης κατά τη διάρκεια κρίσιμων συγκυριών τα τελευταία χρόνια. Η συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες σήμερα έχει εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη αξία, σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία έχει επεκταθεί σε σημαντικό βαθμό.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες (27 Αυγούστου) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η αναμενόμενη επέκταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ έως και τις 9 Αυγούστου του 2019, μέσω της οποίας διευθετείται κατά κύριο λόγο η αξιοποίηση, από την πλευρά των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, της βάσης της Σούδας.

Πλέον, πέρα από τη βάση της Σούδας, οι ΗΠΑ έχουν έντονη παρουσία και στη Λάρισα, όπου εδρεύουν drones τύπου MQ-9 της αμερικανικής αεροπορίας. Η Αθήνα έχει επεκτείνει και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παραμονή των MQ-9, ευελπιστώντας ότι εν καιρώ θα μπορούσε να έχει οφέλη και για την ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας εντάσσονται και πολύ πυκνές συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των Ειδικών Δυνάμεων.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ προέρχεται από τους πεζοναύτες και ο ναύαρχος Αποστολάκης από τις Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνονται απλά την ανάγκη ενίσχυσης των Ειδικών Δυνάμεων, αλλά γνωρίζουν εκ πείρας τη λειτουργία τους. Οι συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι σημαντική και σε επίπεδο Αεροπορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή