Στα 34,1 εκατ. ευρώ η κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής το α΄ 6μηνο

Στα 34,1 εκατ. ευρώ η κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής το α΄ 6μηνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη προ φόρων ύψους 34,1 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Ασφαλιστική για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας μείωση κατά 28,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα των 47,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς ήταν αυξημένο λόγω των κερδών από την πώληση συνδεδεμένων εταιρειών εξωτερικού και συγκεκριμένα από την πώληση της UBB Metlife και UBB Brokers που απέφερε πέρυσι κέρδη 9,4 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν στα 317,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 3,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, συμβαδίζοντας με τη γενικότερη τάση της ασφαλιστικής αγοράς, που σε επίπεδο κλάδου κατέγραψε άνοδο κατά 3,4%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Ασφαλιστική τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής αυξήθηκαν κατά 0,6% και ανήλθαν σε 224,8 εκατ. ευρώ έναντι 223,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο αυτοκινήτου, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, κατά την ίδια περίοδο, ανήλθαν σε 37,8 εκατ. ευρώ και είναι οριακά μειωμένα κατά 0,5% λόγω της μείωσης του μέσου ασφαλίστρου, ενώ ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων αυξήθηκε σε 283.000 έναντι 277.000 καταγράφοντας αύξηση έπειτα από περίοδο συρρίκνωσης. Οι εργασίες του κλάδου πυρός αυξήθηκαν κατά 31,2% στα 43,7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανανέωσης σημαντικών συμβολαίων εντός του 2018 με διάρκεια ασφάλισης άνω του ενός έτους. Σημαντική για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων στην παραγωγή ήταν η συμβολή των παραγωγικών δικτύων και ειδικά του τραπεζικού, οι εργασίες του οποίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, συνεισφέροντας ασφάλιστρα 89,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο επηρεάστηκε από την κρίση στην αγορά ομολόγων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και οι ζημίες από ομόλογα επηρέασαν το πρώτο εξάμηνο του έτους αρνητικά τα ίδια κεφάλαια κατά 9,8 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, η υγιής κερδοφορία συνέβαλε ώστε οι απώλειες να αντισταθμισθούν με συνέπεια η καθαρή θέση να αυξηθεί περαιτέρω σε 814,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου από 806,9 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2017. Η αύξηση της καθαρής θέσης συνέβαλε και στην περαιτέρω βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής απαίτησης Φερεγγυότητας ΙΙ.

Η πώληση

Τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου επιβεβαιώνουν ότι η αβεβαιότητα σε σχέση με την πώληση της εταιρείας δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις παραγωγικές εργασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Παύλου Μυλωνά, κατά την πρόσφατη ενημέρωση των επενδυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου του ομίλου, οι διαπραγματεύσεις με την κινεζική Gongbao συνεχίζονται και ενδέχεται να απαιτήσουν ένα ή δύο μήνες ακόμη. Να σημειωθεί ότι η κινεζική Gongbao ήταν η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού, προσφέροντας 676 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο χρόνος μετρά αντίστροφα από την πλευρά των εποπτικών αρχών που πιέζουν για την αποδοχή ή την απόρριψη της προσφοράς του κινεζικού ομίλου και τη λήξη της εκκρεμότητας. Με δεδομένο ότι ο κινεζικός όμιλος επιχειρεί μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής για πρώτη φορά άνοιγμα εκτός Κίνας, η διοίκηση της ΕΤΕ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τόσο το χρηματοδοτικό όσο και το επιχειρηματικό μοντέλο είναι συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και για αυτό έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή