Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσω τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσω τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευσή του ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ορμώμενος αυτή τη φορά από τα έγγραφα των WikiLeaks στα οποία η ηγεσία της ΠΓΔΜ εμφανιζόταν το 2008 έτοιμη να δεχθεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», διατηρώντας την ονομασία «Μακεδόνες» που ομιλούν «μακεδονική γλώσσα». Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επιβραβεύει» τον Γκρούεφσκι, τη στιγμή που, όπως είπε, η Ν.Δ. είχε δεχθεί το όνομα «Μακεδονία» χωρίς προσδιορισμό, για εσωτερική χρήση. Η πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της Ελλάδας για το Μακεδονικό εκτυλίσσεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο διεθνής παράγοντας πρακτικά έχει ξεκινήσει καμπάνια υποστήριξης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο τα Σκόπια θα επισκεφθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ενώ νωρίτερα από την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ θα περάσει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εν συνεχεία θα έχει επαφές και στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, χθες, με δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια που ήλθαν στο φως μέσω του WikiLeaks επιβεβαιώνουν «με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Οτι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη απάντησε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος επισήμανε ότι «είναι γνωστό ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη». Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, «αυτή την παράσταση του κ. Γκρούεφσκι την επιβραβεύει με τη σημερινή της ανακοίνωση η Ν.Δ. Η οποία μάλιστα, μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο – σκέτο “Μακεδονία” για εσωτερική χρήση, κάτι που η Ν.Δ. είχε αποδεχτεί». Ο κ. Κοτζιάς, είπε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ., διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι. Η μνήμη της Ν.Δ. είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή».

Και κατέληξε λέγοντας πως «φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Ν.Δ. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο Μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

Το έγγραφο που πυροδότησε την πολιτική σύγκρουση στην Αθήνα έχει ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008 και ουσιαστικά αποτελεί τα συμπεράσματα της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, έπειτα από τις συναντήσεις της με τον τότε πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, περί του τι θέλουν για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή