Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Και μόνο αυτή η φράση της Φώφης Γεννηματά αποτυπώνει γλαφυρά το κλίμα που επικράτησε χθες στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στα 44α γενέθλια του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Σε μία εκδήλωση που είχε έντονο άρωμα από τις ρίζες του κόμματος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ιστορική αναδρομή μιλώντας για μία «γνήσια προοδευτική πρόταση» που διατυπώθηκε στο ιδρυτικό κείμενο της 3ης Σεπτεμβρίου από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η ομιλία της διαπνεόταν ολόκληρη από το ίδιο πνεύμα. Με αναφορές στο παρελθόν και «στις ιδέες και τις αξίες» που χαρακτήρισαν την «ειρηνική επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου», γινόταν ταυτόχρονα «προβολή στο μέλλον», με την κ. Γεννηματά να δηλώνει πως «κάθε χρόνο που περνά οι ιδέες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού παραμένουν ζωντανές».

Παράλληλα, με συνεχείς αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και στα πρωτοκλασάτα στελέχη που συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά έδινε έντονα την αίσθηση πως είναι έτοιμη να αποκρούσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ «να καπηλευτεί την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου και της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος». Χαρακτηριστική η αναφορά πως «αυτή η κληρονομιά είναι ζωντανή» και «δεν τη χαρίζουμε σε κανένα και για τίποτα» κόντρα «στους παραχαράκτες της Ιστορίας». Αυτή η αντιπαραβολή από «τα έργα και τις ημέρες» του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ήταν παρούσα, είτε υποβόσκουσα είτε άμεσα, σε όλη την ομιλία της κ. Γεννηματά. Οπως επί παραδείγματι στη φράση πως ο Ανδρέας Παπανδρέου «έκανε την ελπίδα πράξη», παίζοντας ουσιαστικά με το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που έλεγε πως «η ελπίδα έρχεται».

Η κ. Γεννηματά δεν εφείσθη σκληρής κριτικής ούτε για το κυβερνητικό έργο, εξαπολύοντας απευθείας επίθεση στο Μαξίμου. «Δεν είναι ούτε αριστεροί ούτε προοδευτικοί», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για «μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα». Κορωνίδα της επίθεσης η φράση πως «στις ερχόμενες εκλογές πρέπει να ηττηθούν στρατηγικά. Κι αυτό σημαίνει να πάνε εκεί από όπου ήρθαν», που έδωσε το στίγμα της σκληρής αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Επιστέγασμα των αναφορών της με πυρήνα τις «προοδευτικές ιδέες» και τον «Δημοκρατικό σοσιαλισμό» ήταν η αναφορά στη Ν.Δ. που χαρακτηρίστηκε ως «ιδεολογικός αντίπαλος». Το «μενού» περιελάμβανε και αναφορές, για πρώτη φορά με τόσο άμεσο τρόπο, και στη μετάβαση από το ένα κόμμα στο άλλο. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «γενναίες αποφάσεις με στόχο να εμφυσήσουμε στην παράταξη μια αναγεννητική πνοή», προσθέτοντας πως «δεν φοβόμαστε να χαράξουμε νέους δρόμους». Η κ. Γεννηματά απάντησε και στις κατηγορίες πως ήθελε να βάλει «ταφόπλακα» στο ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας λόγο για «σταθερή απόφαση και επιλογή» υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ».

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ δικαιολογημένως απόντες ήταν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης. Ο πρώτος λόγω προσωπικού προβλήματος και ο δεύτερος λόγω απουσίας του εκτός Αθηνών. Και οι δύο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή