Οι πυρόπληκτοι βρίσκονται στο έλεος της ανευθυνότητας

Οι πυρόπληκτοι βρίσκονται στο έλεος της ανευθυνότητας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνάμιση μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αν. Αττική, στο Μάτι δεν έχουν επιλυθεί βασικά θέματα καθημερινότητας για τους πυρόπληκτους.

Περίπου 150 άτομα τα οποία σιτίζονταν από τον Στρατό στα ΚΕΔΑ (Κέντρα Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας) και στο ΚΑΥ (στρατιωτική εγκατάσταση), όπου και διαμένουν μετά τη φωτιά, ενημερώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι στο εξής θα έπρεπε να καταβάλλουν έως και 7 ευρώ το άτομο την ημέρα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Στρατού, είχε δοθεί εντολή να πραγματοποιούνται συσσίτια έως το τέλος Αυγούστου οπότε η σχετική αρμοδιότητα θα μεταφερόταν στους δήμους. Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου την 1η Αυγούστου ανέλαβε τη σίτιση των πυροπαθών δημοτών του, όμως ο Δήμος Μαραθώνα δεν είχε προετοιμαστεί. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του Στρατού και της Αεροπορίας ενημέρωσαν τους πολίτες ότι αν θέλουν να σιτίζονται, στο εξής θα πρέπει να καταβάλλουν και το αντίτιμο. «Δεν πρόκειται να πληρώσει κανείς», τονίζει στην «Κ» ο τοπικός σύμβουλος Μαραθώνα Γιώργος Λέπουρης, ο οποίος στις 10 Αυγούστου ορίστηκε από τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη γενικός συντονιστής σε όλες τις δομές για τους πυροπαθείς.

«Θα παραταθεί η δωρεάν σίτιση για μία εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα οι άνθρωποι θα μεταφερθούν για διαμονή στην 5η κατασκήνωση του δήμου και βέβαια θα αναλάβουμε και τη σίτιση», τονίζει.

Πάντως, η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκει τον Δήμο Μαραθώνα στην ουσία ακυβέρνητο. Ο δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης, αν και έχει απολέσει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και σχεδόν όλους όσοι τον υποστήριζαν εντός του δήμου, αρνείται να παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή, παραμένει άφαντος για τα μικρά αλλά ακόμη και για τα μεγάλα. Δεν παρευρέθη ούτε στο μνημόσυνο για τα 98 θύματα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο Μάτι, με την παρουσία πολλών κατοίκων και φυσικά συγγενών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.

«Στην ουσία δεν έχουμε δήμαρχο», τονίζει στην «Κ» ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Βασίλης Δελαγραμμάτικας, λυκειάρχης σε σχολείο της περιοχής. «Το δημοτικό συμβούλιο διοικεί τον δήμο. Ομως μέσα σε 40 ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 3 δημοτικά συμβούλια –το πρώτο χωρίς την παρουσία του δημάρχου– και έτσι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για πολύ σημαντικά θέματα που εκκρεμούν. Στις 16 Αυγούστου ψηφίστηκε τροποποίηση του προϋπολογισμού χωρίς να υπάρχουν επίσημες εισηγήσεις και χωρίς να τηρούνται πρακτικά», τονίζει. Kαταγγέλλει μάλιστα ότι συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή (της οποίας ο ίδιος είναι μέλος) και πάλι χωρίς εισηγήσεις, για να εγκρίνει κονδύλι ύψους 60.000 ευρώ για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού, παρότι είχε πραγματοποιηθεί σχετική δωρεά για την οποία η επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί. «Επειδή ήξερα ότι υπήρχε δωρεά ειδών φωτισμού ύψους 10.000 ευρώ, ζήτησα από την τεχνική υπηρεσία τα παραστατικά και πραγματικά είχαν παραλάβει τα υλικά», αποκαλύπτει ο κ. Δελαγραμμάτικας.

Σε ερώτηση της «Κ» για αυτές τις κατηγορίες, ο κ. Γιώργος Λέπουρης –που επισημαίνει ότι δεν ανήκει στην παράταξη του δημάρχου– τονίζει: «Ο κ. Δελαγραμμάτικας ψήφισε. Αν διαφωνούσε, ας μην ψήφιζε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή