Αποψη: Αμφισβητείται το αδιάβλητο

Αποψη: Αμφισβητείται το αδιάβλητο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δέσμες μετονομάστηκαν σε εθνικό απολυτήριο. Οι μαθητές, για να πάρουν το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο, εξετάζονται σε μόλις τέσσερα μαθήματα, τα οποία πλέον καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ωρολογίου προγράμματος (24 ώρες). Θα μπορούσε κάποιος να αναφωνήσει «μικρό το κακό». Αλλη μια κυβίστηση του κυβερνώντος κόμματος.

Με το προτεινόμενο σύστημα αμφισβητείται το κεκτημένο της μεταπολίτευσης: το αδιάβλητο των εξετάσεων. Είχα την τραυματική εμπειρία να ζήσω το 1979 στις εισαγωγικές εξετάσεις τη διαρροή των θεμάτων. Εκτοτε, μετά τις αλλαγές που επέφεραν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κατέστησαν τις εξετάσεις αδιάβλητες. Κάτι τέτοιο ενοχλεί, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του σημερινού υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Φρόντισε λοιπόν η «θεά Τύχη» να παίξει τον δικό της ρόλο στις επιλογές των μαθητών. Αυτό μεθοδεύεται με έναν ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο. Οι σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με έναν τεχνητό τρόπο χωρίζονται σε σχολές υψηλής και χαμηλής ζήτησης. Στο τέλος της Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό με μόλις δέκα επιλογές τμημάτων ο καθένας.

Ετσι περιορίζονται οι επιλογές των μαθητών και θα δημιουργηθεί η ακόλουθη κατάσταση. Οι μαθητές που έχουν φιλοδοξίες και υψηλές επιδόσεις θα εγκλωβιστούν σε έναν ανηλεή ανταγωνισμό για έναν συγκεκριμένο αριθμό σχολών με κίνδυνο αποκλεισμού τους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υπόλοιποι, που θα αρκεστούν στα τμήματα «χαμηλής ζήτησης», θα βιώνουν ότι εξετάζονται με έναν διαβλητό τρόπο. Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων θα είναι συνάρτηση της καλής προαίρεσης των εξεταστών τους. Αλλωστε η κυβέρνηση φρόντισε να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων. Οταν μάλιστα στη διαδικασία θεματοδότησης θα εμπλέκονται εκατοντάδες άτομα, δύσκολα κάποιος θα πιστέψει ότι δεν θα υπάρξουν επιτήδειοι που θα βάλουν το χέρι στο μέλι.

Η κυβέρνηση πλήττει κυρίως τους μαθητές από τα λαϊκά στρώματα της Απτικής, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε ανώτατα ιδρύματα της περιφέρειας. Αυτοί, όπως ρητώς προβλέπεται, δεν έχουν καμιά δυνατότητα μεταγραφής, εάν κάνουν το λάθος και δηλώσουν κάποιο τμήμα ελεύθερης πρόσβασης στην περιφέρεια.

* Ο κ. Γαβρίλης Λαμπάτος είναι διδάκτωρ Ιστορίας, εκπαιδευτικός – συγγραφέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή