Τα «μυστήρια» με τις εξετάσεις και τις βεβαιώσεις για τον Αρ. Φλώρο

Τα «μυστήρια» με τις εξετάσεις και τις βεβαιώσεις για τον Αρ. Φλώρο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Στο παλιό του κτίριο, εκείνο που εγκαινίασε η βασίλισσα Ολγα, στο ισόγειο, υπάρχει το εργαστήριο ύπνου σε έναν διάδρομο που διευθύνει ο καθηγητής κ. Σπύρος Ζακυνθινός. Ο κ. Ζακυνθινός σε επανειλημμένες επικοινωνίες του με την «Κ» διαβεβαίωσε ότι δεν έχει υπογράψει το πιστοποιητικό του Αριστείδη Φλώρου, που στηρίζεται στην εξέταση ενός ασθενούς 61 ετών με υπερδιπλάσια τιμή κατά τη σπειρομέτρηση σε σχέση με εκείνη του Φλώρου. «Η γνωμάτευση είναι πλαστή και αυτή δεν είναι η υπογραφή μου», επιμένει ο κ Ζακυνθινός.

Η βεβαίωση αυτή δεν ανευρίσκεται στο αρχείο του ΕΦΚΑ ούτε διαβιβάσθηκε στον «Ευαγγελισμό» για αντιπαραβολή με το πρωτότυπο ούτε και υπάρχει σε αρχείο του νοσοκομείου.Τότε πώς βρέθηκε στα χέρια του Φλώρου; (σ.σ.: συγγενικό του πρόσωπο την επέδειξε στην «Κ» το απόγευμα του Σαββάτου, 19 ώρες μετά την προσαγωγή του επιχειρηματία και τη μετέπειτα σύλληψή του).

Ο Φλώρος λέει ότι την πήρε από τον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ωστόσο δεν τη διαβίβασε στον «Ευαγγελισμό», που σημαίνει ότι δεν την είχε. Οι υποψίες του κ. Ζακυνθινού στρέφονται σε συνάδελφό του γιατρό, που είχε την πρωτοβουλία για την εισαγωγή του Φλώρου στο νοσοκομείο τον Οκτώβριο του 2017, οπότε και φαίνεται να έχει γίνει η επίμαχη εξέταση. Εναντίον του ίδιου γιατρού στρέφονται και οι υποψίες της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και συναδέλφων του, καθώς ο ύποπτος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος με καλή γνώση του αντικειμένου, συνεργάτης του κ. Ζακυνθινού, έχει ομολογήσει το περιστατικό σε πολλούς συναδέλφους του. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζακυνθινός ήταν και επιβλέπων καθηγητής του συνεργάτη του στο διδακτορικό που είχε εκπονήσει για το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.

Ο συγκεκριμένος γιατρός, τον οποίο η «Κ» αναζήτησε στον «Ευαγγελισμό» αλλά και στο προσωπικό του τηλέφωνο, φαίνεται να συνδέεται με την εισαγωγή του Αριστείδη Φλώρου στο νοσοκομείο. Και οι δύο βεβαιώσεις, με τις οποίες οι γιατροί –που φέρονται ότι τις υπέγραψαν–, αρνούνται πως έχουν οποιαδήποτε σχέση, φέρουν βεβαιώσεις του γνησίου της υπογραφής (για τον κ. Ζακυνθινό και την κ. Λάμπρου, αντίστοιχα). Ετσι, τίθεται το ερώτημα πώς μπήκε αυτή η σφραγίδα κάτω από τις υπογραφές που οι γιατροί λένε ότι δεν είναι δικές τους. Σε αυτό και σε άλλα ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία του «Ευαγγελισμού» (σ.σ.: αλλά και άλλων νοσοκομείων της χώρας) θα κληθεί να απαντήσει η έρευνα της πρώτης ΥΠΕ που ανέλαβε να διαλευκάνει αφώτιστες πλευρές της βεβαίωσης και των εξετάσεων που τη συνοδεύουν από το εργαστήριο ύπνου του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας.

Η έρευνα πάντως για τα πιστοποιητικά και τις γνωματεύσεις θα περιλάβει και τις υπόλοιπες γνωματεύσεις που έχουν δοθεί για τον Αρ. Φλώρο. Η πρώτη αφορά μια ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή κ. Αθ. Δουζένη. Πριν από τον κ. Δουζένη άλλοι έξι ψυχίατροι είχαν εκδώσει παρόμοιες γνωματεύσεις για τον κ. Φλώρο, κάποιοι με χαρακτηριστικά βαρύτερα εκείνων που του απεδόθησαν στη γνωμάτευση που συνδέθηκε με το ποσό αναπηρίας του ΚΕΠΑ (35%). Για την ψυχιατρική του πάθηση υπάρχει και αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

Διάγνωση επιληψίας

Σε ό,τι αφορά την επιληψία, αυτή διαγνώσθηκε από τον νευρολόγο του νοσοκομείου των φυλακών. Πρέπει να συνοδεύεται από κάποιες εξετάσεις (π.χ. εγκεφαλογράφημα, που πάντα δεν επιβεβαιώνει την επιληψία) αλλά και φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο υπολογισμός του ποσοστού αναπηρίας σε δεύτερη πάθηση γίνεται επί του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσοστού αναπηρίας από την πρώτη πάθηση. Αν δηλαδή μια ψυχιατρική πάθηση υπολογισθεί με 35%, ένα αναπνευστικό σύνδρομο με 25% υπολογίζεται επί του εναπομείναντος 65% (σ.σ.: δηλαδή 16%), ενώ η επιληψία με 10%, με βάση τον ίδιο τύπο, πέφτει κάτω από 5% για να συμπληρωθεί το συνολικό ποσοστό του 55%, που αποτελεί πλέον την εκτίμηση του δευτεροβάθμιου οργάνου ελέγχου του ΕΦΚΑ. Ενόψει αυτών τίθεται το ερώτημα, βεβαίως, τι ακριβώς έκανε η 3μελής ομάδα γιατρών στον πρωτοβάθμιο έλεγχο του ΚΕΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή