Φιάσκο του FBI λειτουργεί υπέρ Πούτιν και Τραμπ

Φιάσκο του FBI λειτουργεί υπέρ Πούτιν και Τραμπ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μπούμερανγκ για τις αμερικανικές διωκτικές αρχές εξελίχθηκε η ανεπιτυχής προσπάθεια στρατολόγησης Ρώσων ολιγαρχών, συμπεριλαμβανομένου του «βασιλιά του αλουμινίου» Oλεγκ Ντεριπάσκα. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τους New York Times και έδωσε τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Ρωσίας. Oπως αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα, το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησαν να στρατολογήσουν ως πληροφοριοδότη τον Ντεριπάσκα μεταξύ 2014 και 2016, επί προεδρίας Ομπάμα. 

Ο Ρώσος ολιγάρχης είχε στο παρελθόν καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι Αμερικανοί προσδοκούσαν ότι θα μπορούσε να προσκομίσει ενοχοποιητικά στοιχεία για διασυνδέσεις του Κρεμλίνου με το οργανωμένο έγκλημα. Επιπλέον, είχε για κάποια περίοδο συνεργαστεί επιχειρηματικά με τον Πολ Μάναφορτ, μετέπειτα επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ ήλπιζαν ότι ο Ρώσος ολιγάρχης θα μπορούσε να στηρίξει τις αιτιάσεις για τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του επιτελείου Τραμπ με τη Μόσχα, τις οποίες διερευνά ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ. Προκειμένου να τον δελεάσουν, του προσέφεραν βίζα για την ελεύθερη μετακίνησή του στις ΗΠΑ και ευνοϊκή τακτοποίηση νομικών εκκρεμοτήτων του.

Ωστόσο, το εγχείρημα απέτυχε. Σε συνάντηση που είχε με πράκτορες του FBI –οι οποίοι τον είχαν επισκεφθεί απροειδοποίητα σε διαμέρισμά του, στη Νέα Υόρκη– ο Ντεριπάσκα διέψευσε τις εικασίες για τον Μάναφορτ, όπως και τα σενάρια περί διαπλοκής στο περιβάλλον Πούτιν. Μάλιστα, απέκλεισε οποιαδήποτε νέα συνάντηση με τις αμερικανικές αρχές και φρόντισε να ενημερώσει άμεσα το Κρεμλίνο. Σχολιάζοντας την αποκάλυψη των New York Times, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «παρόμοια περιστατικά μαρτυρούν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προσπάθειες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας». Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ είδαν στην υπόθεση Ντεριπάσκα μια δικαίωση της άποψής τους ότι η έρευνα Μιούλερ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του εκλεγμένου προέδρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή