Αχτίδα φωτός για το όμορφο κτίριο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Πειραιώς

Αχτίδα φωτός για το όμορφο κτίριο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Πειραιώς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι από τα ιστορικότερα και πιο όμορφα κτίρια στον Πειραιά. Σιωπηλός μάρτυρας πως κάποτε η οικονομικά ακμαία άρχουσα τάξη της χώρας είχε ως πρώτο μέλημα την ευεργεσία. Το 1874, η Ελένη Ζαννή –η σύζυγος του Νικήτα Ζαννή ή Τζάννε που άφησε την περιουσία του για να δημιουργηθεί το νοσοκομείο στον Πειραιά– αποφάσισε να κάνει κάτι για τα εκατοντάδες ορφανά της πόλης. Το Ζάννειο Ορφανοτροφείο έδωσε στέγη, παιδεία και στοργή σε πολλές γενιές παιδιών. Απέκτησε σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές σε ιδιόκτητη πευκόφυτη έκταση στην Εκάλη, όπου μεταφέρθηκε το 1984.

Το αρχιτεκτόνημα στη συμβολή Νοταρά και Ευαγγελιστρίας παραμένει όρθιο με τον απόηχο της παλαιάς αίγλης. Χρειάζεται ωστόσο ανακαίνιση για να αντιμετωπίσει τη φθορά του χρόνου. Ας μην ξεχνάμε πως όσο και αν προσπαθούν τα μέλη του Δ.Σ. του Ζαννείου Ιδρύματος η κρίση και η βαριά φορολογία έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα ακόμα και σε φορείς που κάνουν έμπρακτα φιλανθρωπικό έργο. Εν γένει ολόκληρη εκείνη η περιοχή στην είσοδο του Πειραιά –που έχει μάλιστα και αρχαιολογικό ενδιαφέρον– θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο ανάπλασης. Φαίνεται πως υπάρχει ήδη μια αχτίδα φωτός.

Αχτίδα φωτός για το όμορφο κτίριο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Πειραιώς-1

H Ιστορική Βιβλιοθήκη  του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Το Ιδρυμα Λασκαρίδη, που έχει ως ναυαρχίδα την Ιστορική του Βιβλιοθήκη, το υπέροχα αποκατεστημένο κτίριο στο Πασαλιμάνι αλλά διαθέτει δύο ακόμα κτίρια για τη δανειστική βιβλιοθήκη και τα γραφεία του, θα ενοικιάσει ένα τμήμα του Ζαννείου. «Υστερα από συμφωνία με το Δ.Σ. του Ιδρύματος του Ζαννείου, προχωρούμε σε πολυετή μίσθωση ενός μέρους του κτιρίου για να καλύψουμε ανάγκες στέγασης που προέκυψαν από τη συνεχή επέκταση των δικών μας συλλογών που αριθμούν πάνω από 450.000 βιβλία», λέει ο Πάνος Λασκαρίδης στα «Α». Ο στόχος είναι, χάρις στο εισόδημα που θα αποκομίσει το Ζάννειο Ιδρυμα από τη μίσθωση, να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση ολόκληρου του μεγάλου κτιρίου. Ετσι, μπορεί να αρχίσει σταδιακά η ανάδειξη αυτού του παλαιού πυρήνα, κοντά στην οδό Πειραιώς και να επιταχύνει τη συνολική μεταμόρφωση της περιοχής.

Το Ιδρυμα Λασκαρίδη είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες της πνευματικής αναζωογόνησης του Πειραιά. Με άξονα τα βιβλία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την αξιοποίηση των αρχείων που κληροδότησαν διανοούμενοι και μελετητές, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα πλέγμα δράσεων.

Πριν από λίγο καιρό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον πρόεδρο του Ιδρύματος Πάνο Λασκαρίδη για τη συνολική προσφορά του, που απλώνεται από τα γράμματα, την αρχαιολογία και τη ναυτική παράδοση στην υποστήριξή του προς το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή