Το Κονκλάβιο (04/09/18)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Y» όπως Γιάνης…

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι η «είδηση» για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά ήταν πιο fake και από τα fake news. Αυτό που δεν είναι fake news, παρότι έχω την εντύπωση ότι πολύ θα το ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας και το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι ο Γαβράς έχει στα σκαριά ταινία για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την «ηρωική» διαπραγμάτευση του 2015.

Οχι, δεν είναι θεωρητική η είδηση. Το αναφέρω επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Γιάνης έχει «συλληφθεί» αρκετές φορές αυτό το καλοκαίρι να γευματίζει με τον γνωστό σκηνοθέτη στην Τζια, όπου ο Γαβράς έχει σπίτι. Εξ ου και εικάζω ότι το εγχείρημα προχωράει. Περιμένω να δω ποιοι θα παίξουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αν και πιστεύω πως δεν χωράει αμφιβολία ότι κάποιοι είναι καλύτεροι ηθοποιοί από τους επαγγελματίες…

Κωδικός «Κορακοχώρι»

Εκτός Αθηνών μου λένε ότι βρίσκεται ο Κώστας Σημίτης, εξ ου και δεν έδωσε το «παρών» στα χθεσινά «γκράντε» 44α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Πάντως, ενημέρωσε εκ των προτέρων –Σημίτης είναι αυτός– ότι δεν θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί. Υποψιάζομαι ότι βρίσκεται στο Κορακοχώρι. Ούτως ή άλλως, καλύτερες οι διακοπές απ’ το να σε φωτογραφίζουν δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου (ο οποίος, πάντως, δεν εμφανίστηκε τελικά)…

Επετειακά τρολαρίσματα

Δεν ήταν εκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Σταύρος δεν είναι, βέβαια, ΠΑΣΟΚ, αλλά το σημειώνω επειδή πληροφορούμαι ότι κάποια στιγμή ο επικεφαλής του Ποταμιού σκέφτηκε να περνούσε από τα χθεσινά γενέθλια! Εντέλει, αναθεώρησε. Υποψιάζομαι επειδή μια εμφάνισή του θα προκαλούσε σύγχυση για το αν θα αποτελούσε τρολάρισμα του ΠΑΣΟΚ ή του ίδιου του Σταύρου. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτό που ξέρω, πάντως, είναι ότι δεν άρεσε σε όλους η εικόνα στην πρώτη σειρά, κάτι ανάμεσα σε καταπράσινο κομματικό πατριωτισμό και συντήρηση πολύτιμων αρχαιοτήτων και βαρύτιμων αντικειμένων. Κάποιοι τη θεώρησαν εκτός τόπου και χρόνου. Και κάποιοι άλλοι προτίμησαν να μείνουν εκτός του συγκεκριμένου κάδρου.

Τους τίμησε, τον τίμησαν

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα… Εν προκειμένω, δεν ήταν παιδιά, αλλά οι νέοι της ΟΝΝΕΔ που τίμησε εγκαινιάζοντας την τριήμερη εκδήλωση (summer school) της «γαλάζιας» νεολαίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή στο Λουτράκι. Οι οννεδίτες από την πλευρά τους έκαναν στον πρόεδρο το τραπέζι το βράδυ της Παρασκευής. Η συζήτηση ήταν βέβαια πολιτική και ακολούθησε την ομιλία του Μητσοτάκη. Κάποια στιγμή ο Κυριάκος είπε ότι έπρεπε να φύγει, καθώς η οικογένειά του απέκτησε μόλις νέο σκύλο. Μένω στην ΟΝΝΕΔ, καθώς πληροφορούμαι ότι ο πρόεδρός της, Κώστας Δέρβος, θα ταξιδέψει οσονούπω στην εξωτική Ρουμανία για να μιλήσει στο συνέδριο της Νεολαίας του αδελφού της Ν.Δ. κεντροδεξιού ρουμανικού κόμματος (PNL). Σημειώνω ότι ομιλητής θα είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ –Ρουμάνος γαρ– Ζίγκφριντ Μουρεζάν. Παρούσα και η επικεφαλής της Νεολαίας που, ναι, είναι γυναίκα.

Μαντριά

Και όμως. Υπήρξε ακόμη ένας –πλην της Κατερίνας Παπακώστα– από την Κεντροδεξιά που βολιδοσκοπήθηκε για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά είπε όχι. Αναφέρομαι στον Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος απέρριψε τη σχετική πρόταση. Ή δεν θεωρεί την κυβέρνηση… πνοής ή απλώς ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα ξαναμπεί στο «μαντρί».

Κουτί  της Πανδώρας

Τα Βαλκάνια δεν αξίζουν τα κόκαλα ούτε ενός Πομερανού γρεναδιέρου, είχε πει ο Μπίσμαρκ αποτυπώνοντας εύγλωττα τη δυσφορία ή τελοσπάντων την ενόχληση που προκαλούσε στους Κεντροευρωπαίους και δη στους Γερμανούς η ενασχόληση με αυτή την πλευρά της Ευρώπης. Το θυμήθηκα με αφορμή τις συζητήσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για την ανταλλαγή εδαφών ή, αν προτιμάτε, το πιο απισχνασμένο από συναίσθημα «οριοθέτηση συνόρων». Αυτό, διότι πληροφορούμαι ότι το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι σε αυτή την εξέλιξη. Οι Γερμανοί θεωρούν ότι μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας (και για τη Βοσνία). Και δεν είναι περιοχή για να ανοίγουν τέτοια κουτιά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή