Ισχυρότατος τυφώνας έπληξε την Ιαπωνία

Ισχυρότατος τυφώνας έπληξε την Ιαπωνία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Τη δυτική Ιαπωνία έπληξε χθες ο ισχυρότερος τυφώνας των τελευταίων 25 ετών, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρα στο αεροδρόμιο του Κανσάι, στην Οζάκα. Την ίδια ώρα, μικρό δεξαμενόπλοιο, το οποίο έμεινε ακυβέρνητο, προσέκρουσε σε γέφυρα αυτοκινητόδρομου της επαρχίας της Οζάκα.

Η καταιγίδα είχε προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων μέχρι χθες το βράδυ, ενώ σημαντικά προβλήματα παρουσιάσθηκαν στις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με νεότερο απόλογισμό ο τυφώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 9 νεκρούς, περί τους 340 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Ο τυφώνας «Τζέμπι» είναι ο ισχυρότερος που πλήττει τις ιαπωνικές νήσους, μετά το 1993, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo News. Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις κατευθύνονταν χθες προς τα βόρεια, επηρεάζοντας τα νησιά της ανατολικής χώρας, προτού απομακρυνθούν προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Το βράδυ της Τρίτης, ο τυφώνας «Τζέμπι» εντοπιζόταν ανοικτά των βόρειων ακτών του Φουκούι, με ανέμους 180 χλμ. την ώρα.

Ενας άνδρας ηλικίας 70 ετών σκοτώθηκε όταν έπεσε στο έδαφος, βγαίνοντας από συγκρότημα κατοικιών στην επαρχία της Οζάκα, ενώ 71χρονος κάτοικος της ίδιας πόλης σκοτώθηκε, αφού καταπλακώθηκε από αποθήκη η οποία κατέρρευσε επάνω του.

Στην πόλη της Οζάκα, η οποία επλήγη σκληρά από τον τυφώνα, η θάλασσα κατέκλυσε το διεθνές αεροδρόμιο Κανσάι, διακόπτοντας τις πτήσεις εξαιτίας πλημμύρας σε έναν από τους δύο διαδρόμους. Κτίρια αποθηκών και ο τερματικός σταθμός εμπορευμάτων διέκοψαν τη λειτουργία τους, με το αεροδρόμιο να αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών στο Τόκιο. Περισσότερες από 700 πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ τα δρομολόγια των τρένων που συνδέουν το Τόκιο με τη Χιροσίμα, διεκόπησαν μέχρι νεωτέρας.

Μικρό δεξαμενόπλοιο, 2.500 τόνων, έσπασε τους κάβους του στο λιμάνι της Οζάκα, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ιαπωνίας, και προσέκρουσε σε γέφυρα του αυτοκινητόδρομου της πόλης. Τα έντεκα μέλη του πληρώματος επέλεξαν να παραμείνουν στο πλοίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Παρέμειναν κλειστά

Το θεματικό πάρκο Universal Studios και το αμερικανικό προξενείο της Οζάκα παρέμειναν χθες κλειστά. Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη νήσο Κιουσού, το μεγαλύτερο νησί της νότιας Ιαπωνίας, προτιμώντας να παραμείνει στην πρωτεύουσα, Τόκιο, για να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Ο τυφώνας έπληξε αρχικά το νησί Σικοκού στη ΝΔ Ιαπωνία, προτού χτυπήσει κοντά στην πόλη Κόμπε της νήσου Χονσού. Σχεδόν αλώβητο παρέμεινε το Τόκιο, όπου σημειώθηκε μόνο αυξημένη βροχόπτωση.

Με ανησυχία παρατηρούν, στο μεταξύ, οι μετεωρολόγοι την εξέλιξη των τροπικών καταιγίδων σε Ειρηνικό και Ατλαντικό, εκφράζοντας τον φόβο ότι η φετινή χρονιά ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα «δραστήρια». Το 2017, οι μετεωρολόγοι κατέγραψαν 17 τυφώνες και 6 τροπικές καταιγίδες, αριθμός-ρεκόρ από το 1893. Το φαινόμενο των τροπικών καταιγίδων δεν αφορά μόνο τις τροπικές περιοχές, όπως έδειξε και ο τυφώνας «Οφηλία» πέρυσι τον Οκτώβριο. Ο τυφώνας, που «έξυσε» την Πορτογαλία και την Ισπανία, μετέφερε πρωτοφανείς ποσότητες αφρικανικής σκόνης στο πέρασμά του, κρύβοντας τον ήλιο στο κέντρο του Λονδίνου στις 7 Οκτωβρίου 2017. Ηταν η πρώτη φορά που τυφώνας έφθανε τόσο ανατολικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή