Περιορισμένη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορισμένη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και πιο πολύ πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλει νέους δασμούς ύψους 200 δισ. δολαρίων σε εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στον εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 1% ωθώντας ανοδικά τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν πως η ιταλική κυβέρνηση δεν θα τινάξει στον αέρα, στον προϋπολογισμό του 2019, το δημοσιονομικό όριο του 3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,8%, με τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες. Ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,6%, καθώς εδραιώνεται η εντύπωση πως η Βρετανία οδεύει προς έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να ενδιαφέρεται ουσιαστικά να συνάψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ενώ η γερμανική κυβέρνηση άφησε να γίνει γνωστό πως ετοιμάζεται για το χειρότερο ενδεχόμενο. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες 1,3% και στο Παρίσι ο CAC ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 1,3%. Με συγκριτικά μικρή πτώση της τάξης του 0,2% έκλεισε ο δείκτης IBEX 35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και κερδισμένες τις καταλανικές τράπεζες, που έκλεισαν σημαντικά ενισχυμένες χάρη στην αισιοδοξία που υπάρχει για εξομάλυνση της κατάστασης στην Καταλωνία.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 1,01%, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν αισιόδοξα δηλώσεις Ιταλών πολιτικών περί σεβασμού των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Οι ενδείξεις περί πιθανής κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου οδηγούσαν χθες σε πτώση τους βασικούς δείκτες της Wall Street, ενώ ξεχωρίζει η υποχώρηση της μετοχής της Nike κατά 2,85% αφότου παρουσίασε νέα διαφημιστική καμπάνια που υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ο Dow Jones υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 0,32%, με τη μετοχή της Nike να βαραίνει τον δείκτη. Ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,36% και ο δείκτης Nasdaq επίσης υποχωρούσε κατά 0,5%. Πάντως για την Amazon η χθεσινή ήταν ιστορική ημέρα, διότι η εταιρεία έγινε η δεύτερη στην ιστορία, μετά την Apple, που έχει κεφαλαιοποίηση ύψους άνω του 1 τρισ. δολαρίων. Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,34% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία κυμαινόταν γύρω από το 1,1579. Μικρά κέρδη εμφάνιζε χθες το πετρέλαιο, με το Brent να ενισχύεται κατά 0,1% στα 78,25 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) να εμφανίζει κέρδη 0,11% στα 69,91 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή